Őrületbe kergeti az internetet a 10 feminista randitipp

A népszerű Everydayfeminism oldalon jelent meg néhány napja a

10 dolog, amit egy interszekcionális feministának meg kell kérdeznie az első randin

című cikk, és igen, sokszor mondtuk már, de ez tényleg fel-rob-ban-tot-ta, feje tetejére állította és megpörgette az internetet. 

A poszt 45 ezer megosztásnál tart, és nem is szálazzuk most szét, hogy ebből hányan osztották meg egyetértően, ténylegesen hasznos randitippként, és hányan a fejüket fogva és hitetlenkedve, hogy ez csak valami paródia lehet, mindenestre következzen a tíz kérdés.

(A szerző, Lara Witt.)

1. Egyetértesz a Black Lives Matterrel?

A szerző szerint az első, amit egy randin tisztázni kell, az a faji privilégiumok kérdése.

2. Mit gondolsz genderről és szexuális orientációról?

Mivel azt a szerző természetesenek veszi, hogy a genderkérdés bináris, férfi-nő megközelítése tévedés, ezért ez a következő ügy, amit a randin meg kell beszélni.

3. Mit teszel a mindennapokban azért, hogy legyőzd a szexizmust és a nőgyűlöletet?

Érti az ember, akivel épp találkozol az olyan témákat, mint a rape culture, a rendszerszintű szexizmus és a fekete nők elleni gyűlölet? Ezt is mielőbb tisztázni kell.

4. Mit gondolsz a szexmunkáról?

A téma, amin veszélyesen könnyű elcsúszni.

5. Támogatod a BDS mozgalmat?

Egy randin ez a kérdés különösen zavarbaejtő félreértésekhez vezethet, mert a nem kellően felkészült randizó akár azt is hiheti, hogy a BDSM-re vonatkozik a felvetés, pedig Lara Witt szerint a hatos pontban az izraeli megszállás elleni bojkott-mozgalomról szóló véleményt kell rendbe tenni.

6. Mi a véleményed a telepes kolonializmusról és az amerikai őslakosok jogairól?

Witt is maga is szabadkozik, hogy nem amerikaiként véleményt formál a kérdésben, de ez sem maradhat kibeszéletlenül.

7. Szerinted a kapitalizmus kizsákmányolás?

Ha valaki nem fordít kellő figyelmet a kapitalizmus kizsákmányoló természetére, abból nem lesz jó randi!

8. Lehet bármilyen ember illegális?

A kérdés az illegális bevándorlásra vonatkozik, és nem áruljuk a helyes megoldást, de annyit azért igen, hogy nem irigyeljük a brüsszeli bárokban interszekcionális feministákkal randizó fideszes EP-gyakornokokat!

9. Támogatod a muszlim amerikaiakat és a muszlim országokból érkező nem-muszlimokat?

Mivel a szerző szerint a muszlimok a leginkább démonizált közösség, ezt is tisztázni kell. (A szerző hangsúlyozza, hogy mivel ő maga nem muszlim, ezért csak kívülről beszél bele.)

10. A fogyatékossággal élők mellett is kiállsz?

És ha eddig minden rendben ment, az utolsó kérdés, hogy a testi és lelki fogyatékosággal élők problémáit is kellően figyelembe veszi-e. (A szerző hangsúlyozza, hogy mivel ő maga nem él fogyatékosságokkal, ezért csak kívülről beszél bele.)

Ezek között természetesen vannak komoly, fontos, gyakran félreértésekkel és előítéletekkel övezett témák. De azért nincs könnyű dolga annak, aki minden kérdésre helyesen válaszolva próbál meg ismerkedni!

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.