Őrületbe kergeti az internetet a 10 feminista randitipp

ÉLET
2017 december 12., 12:37
comments 946

A népszerű Everydayfeminism oldalon jelent meg néhány napja a

10 dolog, amit egy interszekcionális feministának meg kell kérdeznie az első randin

című cikk, és igen, sokszor mondtuk már, de ez tényleg fel-rob-ban-tot-ta, feje tetejére állította és megpörgette az internetet. 

A poszt 45 ezer megosztásnál tart, és nem is szálazzuk most szét, hogy ebből hányan osztották meg egyetértően, ténylegesen hasznos randitippként, és hányan a fejüket fogva és hitetlenkedve, hogy ez csak valami paródia lehet, mindenestre következzen a tíz kérdés.

link Forrás

(A szerző, Lara Witt.)

1. Egyetértesz a Black Lives Matterrel?

A szerző szerint az első, amit egy randin tisztázni kell, az a faji privilégiumok kérdése.

2. Mit gondolsz genderről és szexuális orientációról?

Mivel azt a szerző természetesenek veszi, hogy a genderkérdés bináris, férfi-nő megközelítése tévedés, ezért ez a következő ügy, amit a randin meg kell beszélni.

3. Mit teszel a mindennapokban azért, hogy legyőzd a szexizmust és a nőgyűlöletet?

Érti az ember, akivel épp találkozol az olyan témákat, mint a rape culture, a rendszerszintű szexizmus és a fekete nők elleni gyűlölet? Ezt is mielőbb tisztázni kell.

4. Mit gondolsz a szexmunkáról?

A téma, amin veszélyesen könnyű elcsúszni.

5. Támogatod a BDS mozgalmat?

Egy randin ez a kérdés különösen zavarbaejtő félreértésekhez vezethet, mert a nem kellően felkészült randizó akár azt is hiheti, hogy a BDSM-re vonatkozik a felvetés, pedig Lara Witt szerint a hatos pontban az izraeli megszállás elleni bojkott-mozgalomról szóló véleményt kell rendbe tenni.

6. Mi a véleményed a telepes kolonializmusról és az amerikai őslakosok jogairól?

Witt is maga is szabadkozik, hogy nem amerikaiként véleményt formál a kérdésben, de ez sem maradhat kibeszéletlenül.

7. Szerinted a kapitalizmus kizsákmányolás?

Ha valaki nem fordít kellő figyelmet a kapitalizmus kizsákmányoló természetére, abból nem lesz jó randi!

8. Lehet bármilyen ember illegális?

A kérdés az illegális bevándorlásra vonatkozik, és nem áruljuk a helyes megoldást, de annyit azért igen, hogy nem irigyeljük a brüsszeli bárokban interszekcionális feministákkal randizó fideszes EP-gyakornokokat!

9. Támogatod a muszlim amerikaiakat és a muszlim országokból érkező nem-muszlimokat?

Mivel a szerző szerint a muszlimok a leginkább démonizált közösség, ezt is tisztázni kell. (A szerző hangsúlyozza, hogy mivel ő maga nem muszlim, ezért csak kívülről beszél bele.)

10. A fogyatékossággal élők mellett is kiállsz?

És ha eddig minden rendben ment, az utolsó kérdés, hogy a testi és lelki fogyatékosággal élők problémáit is kellően figyelembe veszi-e. (A szerző hangsúlyozza, hogy mivel ő maga nem él fogyatékosságokkal, ezért csak kívülről beszél bele.)

Ezek között természetesen vannak komoly, fontos, gyakran félreértésekkel és előítéletekkel övezett témák. De azért nincs könnyű dolga annak, aki minden kérdésre helyesen válaszolva próbál meg ismerkedni!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.