Több mint 9 milliárdot ad a kormány Pécsnek, hogy rendezze az adósságait

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A keddi Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány 6,54 milliárd forint visszatérítendő támogatást nyújt Pécsnek az önkormányzat finanszírozási helyzetének rendezésére, további 3 milliárdot pedig annak jövő évi likviditása érdekében. 

Páva Zsolt fideszes polgármester júliusban ismerte el, hogy a város 5 milliárdos hiánnyal küszködik, de a városi cégekét számítva ez még a 9 milliárdot is meghaladja. Ezért a polgármester a Magyar Államkincstár segítségét kérte, hogy megoldódjon a helyzet. Egyébként Páva szerint a korábbi szocialista városvezetés tehet az adósságról. 

A keddi  kormányhatározat szerint a 6 milliárd 540 millió forint összegű támogatás visszafizetési határideje 2020 decembere.

A folyósítás feltételei között szerepel, hogy Pécs megyei jogú város tulajdonában lévő teljes vagyon biztosítékként szolgáljon. A pénzösszeg erejéig a forgalomképes önkormányzati ingatlanok teljes állományára a magyar állam részére jelzálogot jegyeznek be.

A határozat szerint szintén feltétel, hogy az önkormányzat az idén elindított megtakarítási, saját bevétel növelési és strukturális átalakítási intézkedések vizsgálatát és végrehajtását jövőre is folytassa, valamint, hogy a támogatás felhasználását a Magyar Államkincstár (MÁK) folyamatosan ellenőrizze.

Ha ezek a feltételek határidőre teljesülnek a kormány további 3 milliárd forint visszatérítendő támogatást ad 2018 elején a pécsi önkormányzat számára a város jövő évi likviditásának biztosítása érdekében. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.