Több mint 9 milliárdot ad a kormány Pécsnek, hogy rendezze az adósságait

POLITIKA
2017 december 12., 22:03
comments 119

A keddi Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány 6,54 milliárd forint visszatérítendő támogatást nyújt Pécsnek az önkormányzat finanszírozási helyzetének rendezésére, további 3 milliárdot pedig annak jövő évi likviditása érdekében. 

Páva Zsolt fideszes polgármester júliusban ismerte el, hogy a város 5 milliárdos hiánnyal küszködik, de a városi cégekét számítva ez még a 9 milliárdot is meghaladja. Ezért a polgármester a Magyar Államkincstár segítségét kérte, hogy megoldódjon a helyzet. Egyébként Páva szerint a korábbi szocialista városvezetés tehet az adósságról. 

A keddi  kormányhatározat szerint a 6 milliárd 540 millió forint összegű támogatás visszafizetési határideje 2020 decembere.

A folyósítás feltételei között szerepel, hogy Pécs megyei jogú város tulajdonában lévő teljes vagyon biztosítékként szolgáljon. A pénzösszeg erejéig a forgalomképes önkormányzati ingatlanok teljes állományára a magyar állam részére jelzálogot jegyeznek be.

A határozat szerint szintén feltétel, hogy az önkormányzat az idén elindított megtakarítási, saját bevétel növelési és strukturális átalakítási intézkedések vizsgálatát és végrehajtását jövőre is folytassa, valamint, hogy a támogatás felhasználását a Magyar Államkincstár (MÁK) folyamatosan ellenőrizze.

Ha ezek a feltételek határidőre teljesülnek a kormány további 3 milliárd forint visszatérítendő támogatást ad 2018 elején a pécsi önkormányzat számára a város jövő évi likviditásának biztosítása érdekében. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt