Az Egyesült Államok kész feltétel nélkül tárgyalni Észak-Koreával

Egy amerikai B-1B stratégiai bombázó amerikai és dél-koreai vadászgépek kíséretében a Koreai-félsziget partjainál 2017. december 6-án.Fotó: AP

"Beszélhetünk az időjárásról is, ha akarjuk" - mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, miután felvetette, hogy akár előzetes feltételek nélkül is hajlandó lenne tárgyalni az észak-koreai vezetéssel a koreai félsziget jövőjéről és az északi rezsim fegyverprogramjairól. "Szót ejthetünk arról is, hogy a tárgyalóasztal kerek legyen vagy négyszögletű. Aztán nekiállhatunk egy útiterv kialakításához, hogy hová szeretnénk eljutni" - mondta, jelezvén, hogy tényleg a kapcsolatfelvételt tartja a legfontosabbnak.

Az amerikaiak eddig a tárgyalások előfeltételéül szabták, hogy Észak-Korea mondjon le atomprogramjáról és nukleáris fegyvereiről. Tillerson ettől most jelentősen eltért, bár az jelezte, hogy Észak-Koreának úgy kell tárgyalóasztalhoz ülnie, hogy kész legyen az irányváltásra atom- és rakétaprogramjával kapcsolatban is.

Tillerson megnyilatkozása persze még nem jelenti azt, hogy az amerikai kormányzat egésze irányt váltott volna. Bár Tillerson szerint Trump elnök is támogatja az álláspontját, Trump szóvivője, Sarah Sanders később azt nyilatkozta, hogy az elnök álláspontja változatlan, igaz, azt konkrétan nem cáfolta, hogy hajlandó lenne feltétel nélkül tárgyalni Észak-Koreával.

Tillerson novemberben nyilvánosan elismerte, hogy több csatornán is közvetlen kapcsolatban vannak az északi vezetéssel, amire Trump a Twitteren oktatta ki, hogy nem érdemes az idejét vesztegetni diplomáciai tárgyalásokkal. (Via MTI)


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.