Azt terjeszti a Fidesz, hogy megtámadták az aktivistáikat Szegeden, miközben videó van arról, hogy csak felolvastak nekik egy bekezdést a BTK-ból

Média
2017 december 13., 15:18

Olyan durva, még a magyar politikai életben is kivételes eseményről számolt be kedden a szegedma.hu, ami joggal háborít fel minden normális olvasót:

A nyílt utcán támadták meg a Fidesz segítőit Szegeden

szólt a videóval illusztrált cikk címe, hogy az ajánló már szabályosan sokkolja a jóérzésű embert:

Egy tizenöt fős társaság rontott neki a párt két női aktivistájának a belvárosban. Menekülniük kellett.

A cikkbe ágyazott videóban Mihálffy Béla fideszes önkormányzati képviselő a helyzethez képest higgadtan mesélte el a leírása alapján tényleg durva támadást, pedig alig telt el pár perc az interjú és a szélsőséges események között::

"15 perce a békésen aláírást gyűjtó aktivistáinkat egy 15 fős társaság támadta meg. Elfoglalták a standot, menekülésre késztették a két hölgyet, akik a stand mögött álltak. (...) Nagyon szomorú vagyok, hogy Szeged városában ilyen megtörténhet."

A sztori háttere annyi, hogy a Fidesz Szegeden - nyilvánvalóan azért, hogy meggyengítse a nemrég még MSZP-s miniszterelnök-jelöltnek, előtte meg erős ellenzéki politikusnak számító Botka polgármestert, jó ideje azt a teljesen képtelen hazugságot terjeszti, hogy Botka tervezi - vagy egyes verziókban meg is állapodott erről - hogy migránsok ezreit telepítse le a városban. Ráadásul azokba a felújított önkormányzati lakásokba, amiket egyébként a rászoruló szegediek kapnának. Az állításnak a világon semmi alapja sincs, de ez nem zavarta a helyi Fideszt abban, hogy nemrég újra elővegye a nem létező "Botka-terv" témáját. (Botka nyilvánosan védelmébe vette a határkerítést, és amúgy is, polgármesterként akkor sem telepíthetné le migránsok ezreit, ha akarná.) A Fidesz november közepén lakásról lakásra járó + utcai pultokkal operáló aláírásgyűjtést indított a következő kérdéssel:

„Akarja-e ön, hogy Botka László segítségével közvetlen környezetébe migránsokat telepítsenek?"

Az aláírásgyűjtésre Botka azzal válaszolt, hogy a következő levelet juttatta el a város háztartásaiba:

Szóval ennek a Fidesz-kampánynak az egyik mozgó pultját támadták meg a cikk szerint.

Csakhogy a propagandalap pechjére a pult elleni "támadás" szervezője, vagyis az ismert aktivista, Kékesi Márk egyrészt videóra vetette az egész akciójukat, másrészt ezt kiposztolta a Facebookra, harmadrészt megkereste a cikk íróját.

A Kékesi-féle, alant megnézhető videóból kiderül, hogy mind a Szegedma cikkének címe, mind az ajánlója egyszerű hazugság, csakúgy, mint az összes mondat, amit a fideszes képviselő a Körmendi Gábornak adott videóinterjúban elmond. Ez nem véleménykérdés, az egész megnézhető ebben a rövid videóban:

link Forrás

Az aláírásgyűjtó pulthoz érkező -  saját állításuk szerint flashmobot tartó - aktivisták ugyanis

  1. nem támadják meg a Fidesz segítőit,
  2. sőt amíg a segítők jelen vannak, végig több méterre állnak tőlük és nem is tesznek a közeledésre utaló mozdulatot sem,
  3. nem foglalják el a pultot,
  4. ezzel szemben a kezükben tartott A4-es lapról kórusban felolvassák a Büntető Törvénykönyv 338. paragrafusát, ami a közveszéllyel fenyegetés bűntettét definiálja. 

Jól látható, hogy a két Fidesz-aktivista pár másodperc után távozik, úgy, hogy azodáig senki semmivel nem fenyegette őket, oda sem léptek hozzájuk, hanem kórusban felolvasták nekik a vonatkozó paragrafust, a pulttól 2-3 méterre álldogálva. Az aktivisták csak akkor lépnek a pulthoz, amikor a két nő már elment, és csak azért, hogy az otthagyott aláírásgyűjtő ív alá betűzzék a felolvasott röplapot, illetve egy másik fénymásolt papírt. 

Ez is vicces, mert a videóinterjúban a képviselő azt állítja a másik papírról, hogy az egy "röplap", amin Martin Schulz, a EP korábbi elnöke is szerepel, és amiben Orbán Viktor politikáját gyalázzák német nyelven. Adja magát a kérdés, hogy a rafinált aktivisták miért német nyelvű Orbán-gyalázó röplappal próbálják megzavarni a szegedieket. A válasz: mert ez nem egy röplap, hanem egy 2016. márciusában a német Stern magazinban megjelent cikk kimásolva.

Szóval miután a Szegedma lehozta a lényegében csak súlyos hazugságokat tartalmazó videós cikkét, az érintett először megírta kommentben a lap Facebook-oldalára, hogy igazából mi történt, de a hozzászólását egymás után háromszor törölték. Kékesi ekkor megkereste cseten a cikk szerzőjét. 

Ezek után annyi történt, hogy - anélkül, hogy a változtatást a cikkben jelezték volna! - a címet arra módosították, hogy

A nyílt utcán kötöttek bele a Fidesz segítőibe Szegeden

és idézőjelbe tették az ajánlóban azt, hogy "rontott neki". Illetve a cikket kiegészítették Kékesi kommentjével. Fontos megjegyezni, hogy az országos propagandasajtóban még ennyit sem szoktak hasonló esetekben megtenni. Itt is gyanús, hogy csak azért tették oda a másik fél véleményét később - a hazug cím-ajánló és a hazug videó megtartásával - mert Szeged kisebb, mint Budapest és az érintettek bármikor egymásba futhatnak személyesen.

Update:

Péter most küldte el nekem a Ripost kifotózott oldalát, a propagandalap így terjesztette tovább a hazugságot:



Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.