Elég volt egyetlen zaklatós történet, hogy az irodalmi életben is elinduljon valami

irodalom
2017 december 13., 17:31
comments 136

Ha elég messziről nézzük, akkor hasonló folyamatot látunk az irodalmi életben, mint a Marton-ügy után a színházban. Egy nő - Sárosdi Lilla színész, illetve Follinus Anna költő - előállt, és névvel-arccal állította, hogy zaklatta egy hatalmi pozícióban lévő férfi, illetve Follinus esetében egy házaspár. Az állítólagos zaklatók hazugságnak titulálták a vádakat, és valószínűleg részben pont a tagadásuk vezetett ahhoz, hogy újabb áldozatok szólaltak meg. Elkezdődött egy beszélgetés, majd az érdekvédelmi szervezetek elkezdtek rendszerszintű megoldásokat keresni.

Láncreakció

Itt is gyorsan történt minden. A Dívány november 25-én hozta le a Follinus Annával készült interjút, amelyben arról beszélt, hogy pályakezdő költőként milyen kapcsolatba került 16 évesen egy kiadó vezetőivel, egy akkor 71 éves férfival és 49 éves feleségével. Elmondása szerint érzelmi zsarolással és a pozíciójukkal való visszaéléssel vették rá, hogy szexuális kapcsolatot tartson fenn velük éveken át. 

Follinus nem nevezte meg a házaspár tagjait, de meglepő fordulattal ők maguk álltak a nyilvánosság elé, ahogy azt december 2-án megírtuk. Kárpáti Kamil és Lőkös Margit a Stádium Kiadó honlapján közzétett nyilatkozatban aljas támadásnak és hazugságnak nevezte a vádakat. Follinushoz és a Díványhoz viszont több levél érkezett, amelyben hasonló tapasztalatokat írnak le érintettek, és van köztük olyan is, aki akár bíróságon is tanúskodna.

Kárpáti Kamil fényképe a Szép Versek 1980 című antológiában
photo_camera Kárpáti Kamil fényképe a Szép Versek 1980 című antológiában Fotó: Wikipédia

Hajdrák Tímea fotóriporter a Dróton mondta el december 4-én, hogy Lőkös Margit, akinek 16 évesen kezdett el a színjátszó csoportjába járni, durván összeszidta, amikor a kamaszlány visszautasította Kárpáti szexuális ajánlatát. Hajdrák csak később tudta meg, hogy a kishúgát is felhívta magához az akkor 50 éves körüli költő, és meztelen kislányokról mutogatott képeket neki. 

Hova rakjam ezt a díjat?

Kárpáti Kamil évtizedeken át szervezett maga köré kamaszokat és fiatal felnőtteket, akik közül többek verseit a Stádium Kiadó ki is adta, illetve többen magkapták a Kárpáti által alapított Gérecz Attila-díjat. Oravecz Péter fiatalon tagja volt ennek a körnek, amelyben szerinte a házaspár terrorral és manipulációval láncolta magához a fiatalokat, és bár szexuális zaklatás őt nem érte, de úgy most érezte, ha hallgatna, bűnrészes lenne. Az 1956-ban fegyveres harcban meghalt költőről elnevezett Gérecz Attila-díját pedig visszaadja - mondta a Zoomnak. Gyorsan csatlakozott hozzá Follinus Anna, majd Király Levente, Nagy Cili és Győrffy Ákos költők is úgy döntöttek, hogy mivel annak odaítélésében Kárpáti Kamil is részt vett, ezért megválnak a díjtól. Grecsó Krisztián pedig jótékonysági árverésen szabadul meg tőle.

Follinus Anna átveszi a Gérecz Attila-díjat Hiller Istvántól 2004-ben
photo_camera Follinus Anna átveszi a Gérecz Attila-díjat Hiller Istvántól 2004-ben Fotó: Nefmi

Ma megjelent 12 másik Gérecz-díjas nyilatkozata, amiben együttérzésükről biztosítják Follinus Annát, akinek bátor kiállását példaértékűnek tartják, és remélik, hogy az „nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az eddig titokban tartott szexuális bűncselekmények napvilágra kerüljenek, és az elkövetők szembesüljenek tetteik súlyával és következményeivel.” A díjat viszont nem adják vissza, mivel az „régóta nem kötődik Kárpáti Kamilhoz és a Stádiumhoz, adományozását 2003 óta a minisztérium vette át, jelenleg az írószervezetek egy-egy képviselője határoz az odaítéléséről.” A díjat továbbra is az egyik legfontosabb első kötetes költőknek adható elismerésnek tartják, és szeretnék, „ha a fiatal szerzők évek múlva is büszkék lennének, hogy a Gérecz Attila nevét viselő díjban részesülnek.”

Az Írószövetség elnöke maga is a Stádium körének tagja volt. Szentmártoni János a Dróton megjelent, hosszú és sokszor nagyon személyes interjúban néz szembe ezzel a számára nehéz helyzettel, és egyértelműen kiáll az egykori mesterét zaklatással vádoló nők mellett. Szentmártoni szerint a Rákosi-korban fegyveres szervezkedés vádjával börtönbe csukott Kárpáti Kamil 

„sokszor élt azokkal a lélektani eszközökkel, amelyekkel egykori fogva tartói vagy kihallgató tisztjei, hogy befolyása alatt tartsa a kamasz tehetségeket.”

Szentmártoni János
photo_camera Szentmártoni János Fotó: Facebook/Írószövetség

Az interjú egyik legérdekesebb pontján Szentmártoni felidézi a házaspár megismerkedését: a Gí néven emlegetett Lőkös Margit versmondóként indult kamaszkorában, „Kamil zsűritag volt egy országos versenyen, amikor beleszeretett. Gí akkor tizenhat éves volt, Kamil harmincnyolc. Később, amikor már lehetett, összeházasodtak.” Follinus Anna facebookos kommentje szerint a helyzet ennél is cifrább, és valójában Lőkös csak 14, Kárpáti pedig 36 éves volt ekkor. Az a házaspár közös nyilatkozatukból mindenesetre biztosan tudható, hogy amint a lány nagykorú lett, összeházasodtak.

Akkor csináljunk valamit!

Az ilyen botrányok vagy lebukások persze önmagukban is elrettenthetik a jövő zaklatóit és bátoríthatják az áldozatokat, akár abban, hogy visszautasítsák a nem kívánt közeledést, akár abban, hogy később fellépjenek a zaklatók ellen. Jobb esetben az intézmények is reagálnak, és így rövid időn belül kézzel foghatóan javul a helyzet. A színházban ez a folyamat hamar elkezdődött, már van ingyenes jogi segítség, készül egy etikai kódex és dolgoznak egy anonim bejelentő oldalon is, sok egyéb ötlet mellett. Az irodalomban az írószövetségek lehetnek a katalizátorai ennek a folyamatnak. 

A taglétszámát tekintve legnagyobb, illetve a kormányzathoz is legközelebb álló Írószövetség fent idézett elnöke szerint a szervezetnek ehhez az ügyhöz semmi köze, de azt is mondja, hogy ha „a tagság egy része közös fellépést kezdeményez, megteszem, amit kell.” A másik három nagy írószervezet szerint viszont az ügyet nem szabad annyiban hagyni.

Gács Anna
photo_camera Gács Anna Fotó: Facebook/Szépírók Társasága

Először a Szépírók Társasága adott ki közleményt arról, hogy létre kell hozni olyan fórumokat, amelyek 

„segíthetnek a bántalmazottaknak előállni a történetükkel, illetve mindnyájunknak abban, hogy közösen megbeszéljük, megértsük, hogy milyen lappangó előítéletek, megkérdőjelezetlen hatalmi struktúrák, rossz beidegződések teszik lehetővé a zaklatást, és hogyan lehetne ezeket felszámolni.”

Nyilatkozatukban a lehetőségek között említik az önsegítő csoportokat, nyilvános beszélgetéseket és a történetek anonim publikálását is lehetővé tevő online felületet. Gács Anna, a Szépírók elnöke ma telefonon azt mondta, hogy a József Attila Körrel, a Fiatal Írók Szövetségével és más írókkal már sokat egyeztettek, és még karácsony előtt összeülnek, hogy kitalálják, merre tovább. De Gács szerint abban nagy konszenzus van, hogy valamit tenni kell.

(A leadkép Rátkay Endre két festményéből készült, amelyeket a Stádium Kiadó rakott ki a Facebookra. Oravecz Péter azt mondja, hogy Kárpáti tanítványainak kellett házalniuk Rátkay képeivel.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.