Eltűnt a Reuters két riportere Mianmarban

külföld
2017 december 13., 10:53

Nyoma veszett Mianmarban a Reuters hírügynökség két riporterének, Wa Lonénak és Kyiav Soe Oónak. A Reuters már bejelentette a helyi hatóságoknál az eltűnésüket - bár helyi sajtójelentések szerint minden bizonnyal maguk a rendőrök tüntették el, tartóztatták le a két újságírót.

Mianmarban az elmúlt hetekben fokozódott a sajtó elnyomása, különös tekintettel azokra az újságírókra, akik az országban még mindig nagyon befolyásos hadsereg viselt dolgait kutatták.

A helyi sajtó értesülései szerint a két újságírót a hivatali titkokról szóló törvény alapján vehették őrizetbe. Ennek a törvénynek a megsértőit akár 14 év börtönre is ítélhetik.

A két riporter Mianmar északnyugati, a muszlim rohingyák lakta Rakhine államában dolgozott. A Frontier Myanmar nevű helyi lap szerint katonai jelentések kerültek a birtokukba, ezért vehették őket őrizetbe.

Rakhine államban a hadsereg idén augusztus végén tisztogató kampányt kezdett a szeparatizmussal gyanúsított rohingyákkal szemben, akik közül több százezer menekült el azóta az országból. (Via BBC)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.