Szijjártó szerint Magyarország nem harmadik szereplőhöz igazítja a külpolitikáját

Magyarországnak világos álláspontja van a Közel-Keletről, nem harmadik szereplőkhöz igazítja a külpolitikáját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jeruzsálem státuszával kapcsolatban a parlament külügyi bizottságának ülésén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén a Parlament Nagy Imre termében 2017. december 4-én.Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Szijjártó Péter éves miniszteri meghallgatásán a testület jobbikos alelnöke, Gyöngyösi Márton felvetésére, miszerint Jeruzsálem Izrael fővárosaként való amerikai elismerése ügyében a magyar kormányzat „sunnyogott” azzal, hogy csak az EU és Izrael gazdasági kapcsolatairól beszélt, azt mondta:

„Az nem sunnyogás, ha mi nem harmadik szereplőkhöz igazítjuk a külpolitikánkat.”

Szijjártó szerint Magyarországnak világos álláspontja van a Közel-Kelet ügyében, bár „nem mi fogjuk megmondani, hogy ott mi történik”, vannak kívánságaink, például, hogy legyen béke, és mindenki biztonságban élhessen. „Hogy egy harmadik szereplő ezzel kapcsolatban tesz bejelentést, és nekem rohannom kelljen erre reagálni, azt nem fogadom el. Nem sunnyogás történt, hanem nem változott semmi a mi részünkről” – mondta Szijjártó Péter. Azt is mondta, hogy a kormány ezzel az üggyel eddig nem foglalkozott.

Fontos az Izrael és az Európai Unió közötti gazdasági együttműködés, mert az európai versenyképességhez szükség van az Izrael által képviselt innovációs, technológiai színvonalra – mondta. (MTI)