Szijjártó szerint Magyarország nem harmadik szereplőhöz igazítja a külpolitikáját

POLITIKA
2017 december 13., 13:17
comments 104

Magyarországnak világos álláspontja van a Közel-Keletről, nem harmadik szereplőkhöz igazítja a külpolitikáját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jeruzsálem státuszával kapcsolatban a parlament külügyi bizottságának ülésén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén a Parlament Nagy Imre termében 2017. december 4-én.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén a Parlament Nagy Imre termében 2017. december 4-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Szijjártó Péter éves miniszteri meghallgatásán a testület jobbikos alelnöke, Gyöngyösi Márton felvetésére, miszerint Jeruzsálem Izrael fővárosaként való amerikai elismerése ügyében a magyar kormányzat „sunnyogott” azzal, hogy csak az EU és Izrael gazdasági kapcsolatairól beszélt, azt mondta:

„Az nem sunnyogás, ha mi nem harmadik szereplőkhöz igazítjuk a külpolitikánkat.”

Szijjártó szerint Magyarországnak világos álláspontja van a Közel-Kelet ügyében, bár „nem mi fogjuk megmondani, hogy ott mi történik”, vannak kívánságaink, például, hogy legyen béke, és mindenki biztonságban élhessen. „Hogy egy harmadik szereplő ezzel kapcsolatban tesz bejelentést, és nekem rohannom kelljen erre reagálni, azt nem fogadom el. Nem sunnyogás történt, hanem nem változott semmi a mi részünkről” – mondta Szijjártó Péter. Azt is mondta, hogy a kormány ezzel az üggyel eddig nem foglalkozott.

Fontos az Izrael és az Európai Unió közötti gazdasági együttműködés, mert az európai versenyképességhez szükség van az Izrael által képviselt innovációs, technológiai színvonalra – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.