Megszavazta a pécsi közgyűlés, elfogadják a kormány 9,5 milliárd forintos visszatérítendő támogatását

Az MTI beszámolója szerint a pécsi közgyűlés 18 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett megszavazta a kormány 9,5 milliárdos visszatérítendő támogatásnak elfogadását. A 7,5 milliárdos költségvetési hiánnyal küzdő önkormányzat idén több mint 6,5 milliárd, jövő év elején pedig 3 milliárd forintot kap, hogy rendezze a város finanszírozási helyzetét. Az összeget 2020 végéig köteles visszafizetni Pécs. A szavazást megelőző felszólásában Páva Zsolt polgármester kijelentette, hogy 

az önkormányzat a kölcsön miatt a lehető legtakarékosabb módon fog gazdálkodni, 

és megszünteti az OTP-nél vezetett folyószámláját, és januártól a Magyar Államkincstárnál vezeti majd. Páva szerint az ingatlaneladások, és az előző hónapok testületi ülésein is megszavazott intézkedések évi 3 milliárdos megtakarítást jelentenek majd. A végszavazást megelőző egyórás vitán az ellenzéki képviselők szétszedték a kormányzati kölcsönt:

  • a szocialista Gulyás Emil az önkormányzatiság felszámolásaként értékelte a megállapodást, amiből nem látszik szerinte a kiút. 
  • A jobbikos Gyimesi Gábor szerint példátlan, hogy az Államkincstár gyámsága alá kerül egy város. 
  • Az LMP-s Keresztes László Lóránt szerint az elképesztő hiány a városvezetők és Pécs fideszes országgyűlési képviselői felelőssége, mert Pécs "semmit sem tudott tenni a gazdaságfejlesztés terén".
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.