Merkelnek nagyon nem tetszik, hogy a V4-ek pénzzel húzzák ki magukat a migrációkezeléséből

külföld
2017 december 14., 21:22
comments 131

A brüsszeli uniós csúcs előtt jelentették be a V4-es államok, hogy

35 millió euróval segítik az olasz határvédelmet a migráció megfékezésében

Bár Orbán Junckerrel tartott közös sajtótájékoztatót, aki elégedett volt a négy tagállam felajánlásával, Angela Merkel keményen bírálta azt. Szerinte azt, hogy sem Csehország, sem Lengyelország, sem Magyarország nem vesz részt a menedékkérők EU-n belüli elosztására szolgáló mechanizmusban, nem váltja ki a határvédelemre felajánlott összeg. Kijelentette: 

nincs "szelektív szolidaritás" a migrációs válság kezelésében, 

a bevándorlás külső és belső dimenziójában is szolidaritásra van szükség az Európai Unió tagállamai között. 

"Nem csak a külső határokon való migrációkezelésében kell szolidárisnak lenni (...), ez jó és fontos, de belső szolidaritásra is szükség van,"

tette hozzá. 

photo_camera Fotó: THIERRY ROGE/AFP

Szokatlanul nyíltan bírálta Donald Tuskot is a kancellár: az Európai Tanács elnöke arról beszélt, hogy a migrációs politikában azért sincs egység a tagállamok közt, mert 

"ezeket a megosztottságokat érzelmek kísérik, ami megnehezíti a racionális vitát és a közös nyelv megtalálását." 

Angela Merkel visszautasította ezt a gondolatot, és Tusk azon kijelentését is, hogy a kvótarendszer megosztja az uniót és károkat okoz.

"A mostani Dublini rendszer nem működik, ezért szolidaritásra van szükség az unión belül is,"

mondta a kancellár. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.