Nem volt állami dopping, és Trump megválasztásához sincs köze - Putyin mindent kimagyarázott

külföld
2017 december 14., 21:20

Előbb bejelentette: független jelöltként indul a jövő márciusi elnökválasztáson, majd minden kérdést kimagyarázott Vlagyimir Putyin szokásos év végi, maratoni hosszúságú sajtótájékoztatóján. A Guardian szerint 1640 újságíró vett részt a moszkvai eseményen csütörtökön.  

Ellenzék

Az eseményen megjelent és kérdezett Putyin ellenzéki kihívója, Kszenyija Szobcsak. Arra a kérdésére, hogy miért zárja ki a hatalom az elnökválasztásból az olyan potenciális választási konkurenseket, mint Navalnij, az orosz elnök ellenfele említése nélkül az ukrajnai vezetés ellen lázadó volt georgiai elnökhöz, Miheil Szaakasvilihez hasonlította kihívóját. 

"Azt akarja, hogy Szaakasvilik rohangáljanak az utcán?" 

kérdezte válaszában Putyin. Szerinte az ilyen emberek destabilizálhatják az országot, amit a többség nem akar. Az ellenzéknek pozitív alternatívát kellene felmutatnia, tette hozzá, majd odaszúrt Szobcsaknak, aki a választási szlogenje szerint "mindenki ellen" indul.

photo_camera Fotó: Ramil Sitdikov/Sputnik

Donald Trump

Továbbra is tagadja, hogy összejátszottak volna Trump stábjával, és beleavatkoztak volna az amerikai elnökválasztásba. Putyin szerint ezt Tump ellenfelei találták ki. 

Lech Kaczynski

Az orosz-lengyel viszony fontosabb, mint a belpolitika, ezért arra kérte a varsói kormányt, hogy hagyjon fel a vizsgálattal, amely Moszkva felelősségét vizsgálja Lech Kaczynsk iengyel elnököt Szmolenszkbe szállító repülőgépének 2010-es balesetében. Putyin kijelentette:

"nem történt robbanás."

photo_camera Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency

Doppingbotrány

Politikai szándékkal fújták fel szerinte az orosz sportolók doppingügyeit. Hozzátette: más ország sportolói is lebuktak, azok körül nem keltettek hasonlóan átpolitizált felhajtást. A szocsi olimpián történt visszaéléseket leleplező, majd Egyesült Államokba távozó laborvezető, Grigorij Rodcsenkov Putyin szerint 

az amerikai szakszolgálatok befolyása alatt áll.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.