A gyerekeket térdepeltető polgármester vicces nyílt leveléből derül ki, hogy tényleg nem érti, mi a baj

POLITIKA
2017 december 15., 06:24
comments 160

Ha lehetséges egy kínos helyzetből még mélyebbre ásni magunkat egy önleleplező helyreigazítással, akkor Vlasich Krisztiánnak, Csepreg polgármesterének most sikerült ez. Csepreg és Vlasich azzal kerültek be a hírekbe, hogy egy felújított utca átadóünnepségén a helyi óvodásokkal olyan - helyi népszokásra alapuló - műsorszámot adattak elő, aminek a részeként a gyerekek jó hosszan térdepeltek az aszfalton polgármester előtt.

photo_camera Fotó: Trió TV Dunántúl FB

Ez - mármint amikor a gyerekek nem a helyi politika urának díszleteként térdelnek le a földre szórt szalmára, hanem Luca napján a porták előtt - valóban létező környékbeli népszokás. De abból a kvázi nyílt levél formátumú, nem szándékosan vicces helyreigazítási kérelemből, amit a helyi politikus a Facebookon tett közzé, kiderül, hogy Vlasich vagy egyáltalán nem érti, miért néz ki rosszul, ha egy polgármester sajtófotók kedvéért rendezett eseményen gyerekek térdelnek, még akkor is, ha valóban létezik ilyen régi népszokás.

link Forrás

A polgármester szövegének első része egy ténybeli tévedést javít - a nyugat.hu áltak írt 133 milliós kormányzati forrás helyett a felújítás az EU 153 + a kormány 150 milliójából készült - utána jön a lényeg.

Az eredeti cikk egy helyen így fogalmazott:

„A fotón helyi óvodások vannak, akik éppen a metsző hidegben térdelnek a szintén nem túl meleg aszfalton. Jól látszik, hogy a gyerekek és a felnőttek is vastag kabátban, kesztyűben vannak, kétség kívül hideg volt vasárnap Csepregen. A polgármester mégis jópofának találta, hogy a Luca-napi műsor keretén belül a gyerekek a hideg aszfaltra térdeljenek.”

Amire Vlasich:

Ezzel szemben: A gyermekek örömmel vállalták, hogy az Alkotmány utca átadóján szerepelnek. Sem részükről, sem a szülők részéről nem érkezett panasz a Luca-napi műsor kapcsán, amit az óvodás csoport egy órával később a városi adventi gyertyagyújtás keretében szintén előadott. 

Szóval kétszer is megtérdepeltette őket és örömmel vállalták, sőt nem is tettek hivatalos panaszt az önkrományzatnál. . 

Utána megtudhattjuk, hogy

Településünkön máig élő népszokás hagyománya szerint szalmán térdepelve előadott mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot kívántak. 

Hogy azonnal kiderüljön, a nyugat.hu fotósa nem egy villámgyors térdelést fotózott le, hanem tényleg jó hosszan tartott a dolog:

Az óvodások, ahogy az a képen is látható, nem az aszfalton, hanem a szalmán térdeltek, mely csupán 1 perc 15 másodpercig tartott.

Na, de a legjobb az, hogy tudod, miért voltak ott egyáltalán a gyerekek? Azt hiszed, hogy a falu urának utasítására az óvoda pedagógusai kivezényelték őket? Ugyan már! Az ovisok itt valóságos parlamenterek, ugyanis képviseltették magukat.

Csepreg Városában hagyomány, hogy a település életében egy-egy fontosabb eseményen képviseltetik magukat a nevelési közintézmények, iskolások, óvodások egyaránt. Ennek megfelelően a polgármester jelen esetben is csupán ezen helyi szokásnak megfelelően, az átadót a Luca naphoz kapcsolódó városjárás műsorsorozatába beemelve, beszélte meg az óvoda vezetésével a rövid műsort.

A Nyugat azzal is megpróbált kellemetlenkedni, hogy 

„Ráadásul az utcában óvoda sincs, ami esetleg indokolta volna, hogy a gyerekek az avatás részesei legyenek.”

Vlasich válaszából kiderül, hogy nem odarendelték őket, hanem nem akarták megakadályozni, hogy megjelenjenek:

Településünk életében – ahol hosszú ideig nem voltak kézzel fogható eredmények – jelentős eredménynek számít egy-egy utca megújulása. A közös siker és a közös öröm az, amelyen az ünnepélyes átadó alkalmával is osztoztunk, ebből nem kívánunk kizárni senkit sem. Az óvodások vagy akár az iskolások részvételét éppen ezért nem az határozza meg, hogy az adott fejlesztés érinti-e az intézményüket, avagy sem.

De most Jön a csúcs, ahol kiderül, hogy polgármesterünk magyar helyett más teljes egészében újbeszél nyelven kommunikál:

„Itt azonban nem ért véget az ovisok politikai díszletnek használása. A polgármester ezen a fotón már együtt vágja velük a szalagot.”

Ezzel szemben: Különösen visszautasítandó az az állítás, hogy a gyermekeket politikai díszletnek használta volna bárki is. A gyermekek az átadón az előre egyeztetettek szerint egy másfélperces műsorral működtek közre.

Vlasich az az ember, aki nem tudja megállni, hogy ne süssön el újra egy jól sikerült poént, ezért így folytatja:

Nyugat.hu

„Aligha tudnák megmondani az ovisok, hogy éppen mit és miért csinálnak. A csepregi város vezetők kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekekkel adják el saját sikerükén, a központi adóforintokból megvalósul beruházást.

Ezzel szemben: A szalagátvágás pillanatához önként, örömmel álltak a gyermekek, szüleik részéről is jóleső érzést jelentett, hogy szerepelhetnek az ünnepi esemény részeseként.

Ez 10/10-es népszórakoztatás volt!


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.