Óvodásokat térdeltettek az aszfalton, majd a polgármester átadta a felújított főutcát

Fotó: Trió TV Dunántúl FB

133 millió forintot adott Magyarország Csepregnek, hogy felújítsa az Alkotmány utca és Zrínyi utca burkolatát és a vízelvezetőt. 

Nagy nap volt ez a Vas megyei település életében a polgármester szerint, aki a nyugat.hu-nak arról beszélt, harminc éve várt minden csepregi arra, hogy végre megújulhasson a város ütőere. A polgármester Vlasich Krisztián büszkén hirdeti a település honlapján, hogy Ágh Péter fidelitasos potentát segített kibulizni a forrást. Vlasich onnan lehet ismerős, hogy ő az, aki fideszes polgármesterként felfüggesztettek, mert nem számolt el a város pénzével - majd újraindult függetlenként. 

Az utcaátadásra két nappal Luca napja előtt került sor. Luca napjához számos népszokás kapcsolódik, ezek közül a városvezetők a kotyolást találták leginkább alkalomhoz illőbbnek. A kotyolás során a fiatal fiúk körbejárják a házakat, és lopott fán vagy szalmán térdepelve mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot ígérnek, amiért  ajándékokat kapnak. Ezt elevenítette most fel Csepreg, a polgármester szerint a gyerekek kifejezetten élvezték, hogy szerepelhetnek az avatón, örömmel jöttek szüleikkel együtt, teát is kaptak, minden rendben volt. 

Fotó: Trió TV Dunántúl FB

Az azért így sem világos, miért kellett ifjak helyett néhány éves kisgyerekeket kivezényelni és odatérdepeltetni az aszfaltra télen, még kevésbé, hogy pontosan hogyan is kapcsolódik a szokás az utca átadásához, azon túl, hogy lehetett csinálni egy látványos képet a szalagot tartó kis lurkókkal is. (Nyugat)