Egy jó gazda sosem csinálna viccet egy állat leöléséből, miután felnevelte

ÉLET
2017 december 15., 05:27
comments 396

„Egy vidéki gazda" aláírással kaptunk levelet, a szerző arról ír nekünk, hogy szerinte teljesen életszerűtlen Pócs János fideszes képviselő magyarázkodása, aki múlt pénteken tett ki egy fotót Facebook oldalára, amin egy „Ő VOLT A SOROS” feliratú, megperzselt disznó teteme felett vigyorog egy csapat ember.

link Forrás

Pócs később a 444-nek azt mondta, hogy

a felirat arra utal, hogy a disznóvágásoknál a gazda be szokott menni az ólba, hogy kiválassza a levágásra szánt (=soros) disznót.

A levél leginkább ezzel foglalkozik, hogy tényleg szokás-e a gazdák körében, hogy felírjanak valamit a leölésre váró állatra.

---

Elöljáróban csak annyit, hogy gazdálkodó, állattartó ember vagyok. Életem folyamán viszonylag sok haszonállat leölésének voltam már részese, de emlékeim szerint olyanra soha, egyetlen alkalommal sem volt példa, hogy bárki is ilyet vagy hasonlót tett volna a leölt állattal. Egyszerűen nem bevett gyakorlat az, hogy a megperzselt disznó testére bármit is ráírjanak.

Talán furcsa lehet ez egy városi ember számára, de a gazdák tényleg szeretik, tisztelik, becsülik és óvják az állataikat. Komoly lelki folyamat játszódik le az emberben, amíg eljut egy állat leöléséig. Sőt, a gazdálkodó ismerőseim döntő többsége nem is vágja le a saját állományát, mert nem viszi rá őket a lélek. Helyette megteszi a szomszéd, ismerős vagy a böllér.

Csak hogy tökéletesen érthető legyen. Mi, vidékiek látjuk azt, hogy milyen sok kell ahhoz, hogy egy élet létrejöjjön, hogy az az állat épségben felnőjön, és egészséges maradjon. 

Egy élet elvétele tehát mindig komoly dolog, így nem is csinálunk belőle viccet, nem örömködünk, és végképp nem fotózkodunk. 

Egy leölt jószág - még ha nem is épp önszántából - az életét adja a gazdája jólétéért. Az tehát a minimum, hogy kellő tisztelettel és méltósággal bánjunk vele, és én ezt tanultam, ezt tapasztaltam mindig a környezetemben!

Ehhez képest itt azt látom, hogy egy tucat ember mosolyog egy kidekorált, meggyalázott állat teteme felett.

„Ő VOLT A SOROS”???

Most úgy őszintén, ki ír ilyet egy állatra?

Egy jó gazda ilyet soha nem tenne, részint a fent leírtak miatt, másfelől pedig azért, mert számára ez egy korszak végét jelenti, amely során napi kapcsolatban volt ezzel az állattal. Etette, gondozta, ápolta, így az élete szerves része lett.

Azt kell megérteni, hogy a disznóvágás nem egy vidám hétvégi piknik, még ha városi szemmel nézve néha úgy is tűnik. Ilyenkor mindig nagyon furcsa érzések kavarognak az emberben, amihez egyszerűen nem lehet - de talán nem is kell - hozzászokni.

Miért írna rá egy gazda bármit is, pláne pont ezt a szöveget és legfőképpen kinek szánta?

A család, illetve a jelenlevők nyilván tudatában voltak annak, hogy rá esett a választás, hisz talán még a kiválasztásban is részt vettek, ha volt ilyen.

Ez pont olyan abszurd, mintha az újonnan vásárolt autómra rámatricáznám, hogy „ezt vettem” .

Ennek a szövegnek ilyen formában semmi értelme, még ha Pócs képviselő úr azzal is védekezik, hogy milyen sokat használjuk ezt a kifejezést. Lehet, de nem ilyen környezetben.

Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a jelenlegi háztáji állattartás többnyire arról szól, hogy megvesznek egy süldőt májusban, amit felhizlalnak, majd levágnak decemberben, tehát jellemzően szó sincs arról, hogy sorban állnának az állatok.

Miért tölti bárki is azzal az idejét, hogy ráírjon valamit, és fotót készítsen? Teszi mindezt úgy, hogy láthatóan meg vannak késve, mert a nap már fenn van, de még nincs lemosva, pedig hát haladni kéne, bontani, feldolgozni. Egészen érthetetlen...

Számomra tehát úgy tűnik, hogy ezt a képet nagyon meg akarták csinálni, és vélhetően egy „külsős”  készíthette a feliratot. Afelől sincs kétségem, hogy nem az értelmi fogyatékkal élőknek szánták, tudatván velük, hogy „igen, ezt vágtuk le” , hanem külvilágnak akartak vele üzenni, vagy esetleg amolyan bennfentes poénnak szánták, csak elszabadult. Elküldte a jásziványi havernak, az meg Pócs Jánosnak, aki nem tudta helyén kezelni.

Egy országgyűlési képviselőtől persze elvárható lenne, hogy egy ilyen kétértelmű üzenetet ne tegyen közkincsé, még ha ezen ő maga vélhetően jót is derült, és megosztásra érdemesnek tartotta. Nagyon gyenge értelmi képességgel kell ugyanis rendelkeznie annak, aki nem veszi észre a nyilvánvaló összefüggést egy olyan országban, ahol naponta jön szembe a „SOROS”  szó. Nem tudom tehát elfogadni az érvelését, hogy mi értjük félre, vagy ha ezt tényleg komolyan gondolja, akkor egy ilyen ostoba embernek nincs helye a parlamentben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.