„Ha sablonok határozzák meg az életed, sosem leszel boldog”

hirdetés
2017 december 15., 08:19
ad

A szívtipró macsók ideje rég lejárt. Senki sem kíváncsi jól bevált csajozós szövegekre, a pua-módszerektől sikítva menekülnek a lányok. Ilyenekről szól Kemény Zsófi slammer és Szirmai Gergő Youtuber első, 444-en debütáló közös klipje. Promó Ottó megnézte, hogyan készült és az alkotókkal beszélgetett.

link Forrás


„Májusban adtam ki egy antiszexista trash-trap EP-t Sophie Hard néven. Az Axe pár hétre rá keresett meg, hogy csináljak egy számot nekik is, mert globálisan megújulnak, szakítanak a szexista vonallal. Az új üzenet egyszerű: Find your magic, magyarul:

Ne a csajozógépet keresd magadban, hanem az eredetiséget”

– mondta el Kemény Zsófi a dal születéséről. A szöveg részben személyes élményeiből, részben pedig egy Facebook-posztból épült fel, amiben az Axe megkérdezte a női követőitől, mit szeretnek a párjukban. Több ezer komment érkezett, amiben mindenki a párja humorát, hűségét, személyiségét dicsérte, a külsőségekről szinte senki sem írt.

Mindez egybevág az Axe új arculatának filozófiájával: felejtsd el a "jól bevált" (de őszintén, kinek?) csajozós szövegeiket és találd meg a saját kincsed.

Szirmai Gergő már ezt a kész dalt kapta meg, de nem illusztrálni akarta, hanem kiegészíteni a saját értelmezésével.

„Nem a csajos-pasis párkapcsolati tematikára támaszkodtam, hanem azokra az érzésekre és üzenetekre, amik Zsófi szövegében megjelentek. Erre az alapra hangszereltem egy egyszerű, személyes, de fiktív történetet, amiben közel hoztam egymáshoz kettőnk stílusát.

Amit Zsófi szóban fogalmazott meg, azt én vizuálisan”

Bár ő játssza a klipben a főszerepet, a történet nem róla szól. A klipben szereplő fiú híres akar lenni a YouTube-on. Megveszi az összes kötelező díszletemelet, megcsinálja az összes kihívás-videót, de a pózerségben annyira kiég, hogy idegesen szétrombolja a díszletet. Csak ezután tud először őszinte mosollyal belenézni a kamerába.

„Ez nem egy emlék vagy személyes esemény, hanem inkább egy érzés. Amiről a klipben szó van, az az identitáskeresés és az identitás dekonstrukciójának folyamatai és fájdalmai. Mi letörtünk, összetörtünk, elemeire bontottunk dolgokat, nem csak lelkileg, hanem fizikailag is”

Szirmai mögül a klipben nem tűnik el a szétroncsolt díszlet.

„Olyan nincs, hogy teljesen lerázod magadról a múltadat: csak a múlt döntésein üldögélve kanyarodhatsz vissza önmagadhoz.”

De nem hiteltelenek ezek az egyéniséggel, eredetiséggel kapcsolatos gondolatok, miközben egy olyan világmárkáról beszélünk, mint az Axe? Hát hogy jön össze a divat az egyéniséggel? Kemény Zsófi szerint simán.

A divat alapvetően nem ördögtől való. Iszonyatosan fontos dolog, mert segít abban, hogy valaki be tudjon illeszkedni a társadalomba és jól érezze magát. Ez még nem azt jelenti, hogy az egyéniség nem bontakozhat ki.

A gond akkor kezdődik, ha már csak kényszerből hordunk egy bizonyos terméket vagy viselünk egy illatot és nem azért, mert az tényleg tetszik. Az megöli a személyiséget. Szirmai Gergő összegzése szerint:

„Ha nem személyes döntéseid és vágyaid, hanem sablonok határozzák meg az életed, sohasem leszel boldog”