Joggal nevezte Piálffynak a parlamentben részegen műsorozó Pálffy Istvánt a jobbikos képviselő

Egészségügy
2017 december 15., 06:03
comments 142

Végleg elvesztette a Novák Előd ellen indított, négy éve húzódó perét Pálffy István, Magyarország dublini nagykövete, egykori KDNP-s országgyűlési képviselő írja a Magyar Nemzet.

A politikus azért perelt, mert egy híres-hirhedtté vált piás parlamenti ámokfutása után jobbikos képviselőtársa metszően gúnyos Facebook-posztot publikált.

Első fokon még Pálffy nyert, aki azzal érvelt, hogy nem bizonyítható, hogy azon a bizonyos ülésnapon ittas lett volna. A Kúria mostani ítélete viszont kimondja, hogy Novák 

“valóságalappal bíró tényállítást” 

tett, amikor lerészegezte. Az ítélet külön kitér arra, hogy bár gúnyos, de nem sérti Pálffy emberi méltóságát, hogy a képviselőtársa Piálffy-ra torzította a nevét a posztban.

Azt, hogy mi történt azon a négy évvel ezelőtti, novemberi napon, remekül foglalta össze a Magyar Nemzet:

A 2013. november 6-án az ülésteremben készült videofelvételek tanúsága szerint Józsa István felszólalása közben Pálffy odament a szocialista politikushoz, megakasztva annak szónoklatát, kezet fogott vele és elköszönt. Távoztában megállt Nyikos László és Szilágyi György jobbikos képviselők mellett, valamit magyarázott nekik, mire a két ellenzéki az ülést vezető Balczó Zoltán felé fordulva kézjelekkel adta az alelnök tudtára: a KDNP-s ivott. 

Piálffy pechjére az egész esetről természetesen videófelvétel is készült:

A KDNP-s azt sérelmezte, hogy Novák olyanokat írt róla, hogy

  • „Piálffy István bűzlött az alkoholtól”
  • „borszakértő mameluk”
  • „bepiált”

A bíróság első fokon félmillió forintot ítélt meg Pálffynak és bocsánatkérésre kötelezte a jobbikost. A másodfok szerint viszont az első fokon eljáró bíróság hibázott, amikor nem vizsgálta magát az eredeti eseménysort, főleg a videofelvételeket. A másodfokkal egyetértő Kúria szerint a lerészegezés tényállítás, amit bizonyítani kell. Viszont ehhez nem kell feltétlenül szonda és vérvétel, mert egy ember ittasságáról

„érzékszervekkel (látás, hallás, szaglás) is meg lehet győződni”

Itt pedig volt egy videó, amin a bíróság azt tartotta a legfontosabb elemnek, hogy a két jobbikos képviselő spontán, egymással össze nem beszélve jelezte a levezető elnök felé, hogy alkoholszagot éreznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt