Népszavazást akartak tartani, de nem tudtak elszámolni a kérdőívekkel, a választási bizottságtól több 100 ezres bírságot kaptak

2017 december 15., péntek 15:21
126

Nem gyűlt össze a népszavazás kiírásához elegendő 100 ezer aláírás sem az állami cégvezetők bérplafonja, sem december 24. munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében – állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság.

Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő magánszemélyként nyújtotta be a népszavazási kérdést, hogy:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”

Az NVB május 2-án megtagadta a hitelesítést, de a Kúria július 4-én hitelesítette a 2 millió forintos bérplafonra vonatkozó kérdést. Az aláírásgyűjtés július 25-én kezdődött, a politikus november 21-én adta le az összegyűjtött íveket.

Az NVB-t a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona arról tájékoztatta, hogy Vágó Gábor 18 634 ívet adott le, a kitöltött íveken szereplő aláírások lehetséges maximális száma – jócskán elmaradva a szükséges 100 ezertől – 46 875 volt. Az NVB így megállapította: a népszavazás ügyében az összegyűjtött érvényes aláírások száma százezer alatt maradt.

Mivel Vágó Gábor 366 átvett aláírásgyűjtő ívvel nem tudott elszámolni, az NVB 366 ezer forint bírságot szabott ki rá.

Tűzoltók emelik ki talpazatából az ország karácsonyfáját a fa feldarabolása előtt az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2017. január 10-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az NVB azt is megállapította, hogy a Bíró Zoltán által kezdeményezett, december 24. munkaszüneti nappá nyilvánítását célzó népszavazáshoz összegyűjtött aláírások száma sem érte el a 100 ezret. Bíró Zoltán 21 935 ívet adott le, ezeken a lehetséges aláírások maximális száma 70 722. Bíró Zoltán kérdése így szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?”

A kezdeményező november 28-án adta le az összegyűjtött aláírásokat.

Bíró Zoltán 165 ívvel nem tudott elszámolni, ezért 165 ezer forintos bírságot kapott. A népszavazás kezdeményezője már korábban jelezte, alkotmányjogi panaszt nyújt be, mert szerinte a jelenlegi szabályozás – ami szerint minden le nem adott ív után 1000 forint büntetést kell fizetni – szükségtelenül és aránytalanul korlátozza a népszavazáshoz való jog gyakorlását, mivel sokakat elriaszt attól, hogy közreműködjenek az aláírásgyűjtésben.

Az ellenőrzések eredményéről az NVB elnöke tájékoztatja az Országgyűlés elnökét, Kövér Lászlót. A jogszabály szerint ha az aláírásgyűjtésre rendelkezésre álló idő alatt sikerült összegyűjteni 200 ezer érvényes aláírást, akkor az Országgyűlésnek 30 napon belül el kell rendelnie a népszavazást. Ha az aláírások száma 100 ezer és 200 ezer között van, akkor a parlament dönti el, hogy elrendeli-e a népszavazást. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt