Nyoma veszett Észak-Korea második számú vezetőjének

Hvang Phenszo (balra, egyenruhában), Kim Dzsongun (középen) és Pak Pongdzsu (jobbra) 2017. április 13-án, egy phenjani lakópark átadásán. Hvang két hónapja eltűnt a nyilvánosság elől, valószínűleg kivégezték.Fotó: Wong Maye-E/AP

Egy ideje hiányzik valaki Kim Dzsongun mellől. Hvang Phenszo tábornok, a koreai néphadsereg Politikai Bizottságának vezetője korábban rendszerint közvetlenül Kim mellett pózolt az észak-koreai sajtó propagandafotóin, de két hónapja senki se látta. Ez Észak-Koreában semmi jót nem jelenthet, akinek hirtelen nyoma veszik a propagandafotókról, az a legjobb esetben is valami vidéki munkatáborban tengetheti épp a napjait. Hvangról viszont inkább azt feltételezik, hogy Kim kivégzőosztagjaival futhatott össze.

Mondjuk nem ez az első eset, hogy Hvangnak hosszabb időre nyoma veszik. 2015 decemberében például három hétre tűnt el, de akkor a jelentések szerint csak Kínában műtötték a fájós hátát. Most viszont vannak jelek, amelyek alapján a tragikus vég tűnik a valószínű megfejtésnek.

Az egyik ilyen jel, hogy míg Hvangnak nyoma veszett, egy másik befolyásos északi vezető, Csoj Ljonghaj egyre gyakrabban bukkan fel Kim társaságában. Csoj és Hvang régi riválisok, 2015-ben éppen Hvangnak sikerült kiütnie pozíciójából Csojt, pedig az utóbbi még az uralkodó családba is be van ágyazva, mert a fia Kim húgát vette feleségül. Amikor Hvang 2015-ben átvette a koreai munkáspárt főtitkári posztját, Csojnak egy hónapra nyoma veszett, a hírek szerint egy TSZ-ben túrhatta a földet.

A jelek szerint mostanra sikerült visszavágnia.

Hvangot két hónapja látták utoljára, azóta több olyan eseményt is kihagyott, ahonnan egy észak-koreai vezető nem hiányozhatott volna. Például nem mászta meg Kimmel Észak-Korea szent hegyét, a Kínai határhoz - és az észak-koreai kísérleti nukleáris telepekhez - közeli Pajktu-hegyet. És hiányzott a 8. Észak-Koreai Lőszeripari Kiállításról is. (Via Newsweek)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.