Vona Gábor az LMP-re és a Momentumra mutogatva rázta fel a táborát

2017 december 15., péntek 19:37
392

Ahogy korábban ígérték, a baloldali pártok és aktivisták tényleg megjelentek péntek este a Jobbik tüntetésén a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt. Bár az együttes Juhász Péter és momentumosok is hangsúlyozták, hogy nem a Jobbikot támogatják, hanem az Állami Számvevőszék (ÁSZ) döntése ellen tiltakoztak, a tüntetés mégis arról szólt, hogy Vonáék életjelet tudtak mutatni a választások előtt. 

Tüntetés a Lendvay utcai székház előtt Fotó: botost/444.hu

Alig két hónappal ezelőtt a Jobbik 56-os megemlékezésén még az pár száz ember is csak unottan hallgatta a középre húzásról beszélő Vonát, aki még egyáltalán kiment a rendezvény miatt az esőbe. 

Ennél jobban felrázta a tábort, hogy néhány hónappal a választások előtt az ÁSZ több százmilliós büntetést lengetett be a pártnak a Simicska Lajostól plakáthelyek miatt. Ahogy a párt bejelentette, hogy ez akár a választási indulásukat is kérdésessé teheti, az nagyjából 1500 jobbikos újra érezhette, hogy van mi ellen küzdeni.

Nagyjából ugyanazok az emberek skandálhatták a Fidesz székház felé fordulva, hogy Elkúrtad!, akik a klasszikussá váló rigmust még Gyurcsány Ferenc miatt kezdték el ordibálni 2006-ban.

Puzsér Róbert a Jobbik tüntetésén beszél. Fotó: botost/444.hu

A felszólalók mind arról beszéltek, hogy nem egyszerű büntetésről van szó, hanem a Fidesz ezzel akarja akadályozni a Jobbik indulását. A jobbikos zászlók között feszengő baloldaliakról Puzsér Róbert jegyezte meg, hogy tényleg szürreális az a koalíció, amiben együtt tüntetnek a demokráciát hirtelen megszerető jobbikosok, az LMP, a Momentum. 

De ugyanolyan szürreálisnak tartja azt a koalíciót, ami Orbán Viktor hatalmát védelmezi, és rögtön hatalmas elismerést söpört be a közönségtől, amikor a jobbikos közönségre kikacsintva arról beszélt, hogy Köves Slomó rabbinak csak a jobbikosok zsidózásával van baja, az Echo Tv-ről vagy Bayer Zsolt közírói munkásságáról elfeledkezik. A Csillag születikből ismertté vált publicista szerint az Orbán-rendszer akkor bukhat meg, ha a mostanihoz hasonló összefogás a pártok között társadalmi élménnyé válik:

„Egy volt gárdista valamiben egyetért egy volt SZDSZ-essel, és nem szakad le az ég. Legfeljebb a Sándor-palota.”

Fotó: botost/444.hu

Vona Gábornak pedig a néppártosodó szövegeket sem kellett félretennie, úgy beszélt, mintha tényleg összehozott volna egy széles politikai összefogást. Kötelező jelleggel felmondott történelmi leckéitől eltérően a jobbik elnöke most nem valamelyik csatát vagy forradalmat emelte ki, hanem a kiegyezést, amiről kormány meg sem emlékezett. Kínosan ügyelt arra is, hogy gesztusokat tegyen a tüntetésen megjelent baloldaliaknak, többször utalt arra, hogy a kormány el akarja lehetetleníteni a civileket. Szerinte most pont ugyanezt teszi a Jobbikkal is. 

Azt mondta, hogy ezen a tüntetésen a 21. század megmutatta önmagát. Amíg itt a jobbikosok mellett az LMP és a Momentum is felsorakozott, addig az elmúlt 27 éveben nem volt olyan, hogy a Fidesz és az MSZP képes lett volna összefogni, és kiállni az országért. 

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a Jobbik tüntetésén Fotó: botost/444.hu

Pont ezért gondolja úgy, hogy a 21. században nem szabad csak a múltba nézni, mert ott nem lehet közös célokat és összefogást találni, amíg ő arra vágyik, hogy közösen épüljön az ország. Ezzel szemben Orbán Viktort a megosztás nagymesterének tartja, aki a 20. század szimbóluma.

Miközben a tüntetésre becsatlakozó pártok hangsúlyozták, hogy csak az ÁSZ eljárásával van bajuk, Vona szerint többről van szó: 

„Én hiszem azt, hogy ez a mai nap nem csupán egy epizód, és azt is hiszem, hogy ez a mai nap nem csupán egy szimpla tiltakozás valami törvénytelen eljárás ellen. Én abban hiszek, hogy itt ma sokféle ember közösen tett egy történelmi lépést az igazságos, tisztességes és szabad Magyarország, a XXI. századi Magyarország felé.” 

Közben semmi sem utal arra, hogy lenne bármiféle összefogás, ami túlmutat  ezen az egy tüntetésen. Nehéz elképzelni, hogy az egymással csak kínlódó baloldali pártok pont Vona Gáborral akarnák még bonyolítani a képletet. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt