Tüntetés a Jobbikkal: kiállás a jogállam mellett, vagy a korrupt oligarcharendszer támogatása?

POLITIKA
2017 december 12., 15:53
comments 934

Péntekre tüntetést szervez a Jobbik az Állami Számvevőszék büntetése miatt, ami a párt szerint 2018-as választási indulásukat is veszélybe sodorja. A demonstráció szokatlan dilemma elé állítja azokat, akik szemben állnak a Fidesszel, járnak is tüntetésekre, de a Jobbikkal nem szimpatizálnak.

Kimenjenek tüntetni az ellen, hogy a Fidesz politikai fegyverként használja az állami intézményeket riválisaival szemben, vagy fontosabb szempont, hogy nem akarnak a Jobbik mellé állni?

Megkerestünk olyan embereket, akik az elmúlt évek nagy kormányellenes tüntetésein szervezők vagy felszólalók voltak, és megkérdeztük, mit kezdenek ezzel a helyzettel.

Érvek a tüntetés mellett: ki kell állni a jogállam mellett

Gulyás Balázs nyilatkozik (Fotó: Botos Tamás/444)
photo_camera Gulyás Balázs nyilatkozik (Fotó: Botos Tamás/444)

„A jogállam elvekről szól és nem személyes szimpátiákról. Én többször tüntettem a szélsőjobb politikája ellen. Vona Gábor 2014-ben azt állította, hogy az amerikai titkosszolgálatokkal a hátam mögött szerveztem a netadó-tünetést, pedig nyilván nem. De itt arról van szó, hogy a jogállam elveit felülírhatja-e egy fideszes pártkomisszár vagy sem. Szerintem nem írhatja felül, ezért elmegyek tüntetni a jogállamért.” Ezt Gulyás Balázs, az internetadó-tüntetés egyik főszervezője mondta, ő egyértelműen megy a tüntetésre.

A Közös Ország Mozgalom aktivistája, Gulyás Márton azt mondta, „nem lesz olyan helyzetben”, hogy elmenjen a pénteki tüntetésre, de szerinte ki kell állni ebben az ügyben a Jobbik mellett, és a tumbleren részletesen megírta, miért gondolja így.

„Igen, a Jobbik valószínűleg a piaci ár alatt vett igénybe plakáthelyeket. Csak úgy, mint bármely más párt a rendszerváltás óta, amelynek erre lehetősége nyílt. Szóval az van, hogy ha az ÁSZ, pontosabban a jelentés nyomán az Ügyészség elmeszeli a Jobbikot, akkor mindenkinek, aki él és mozog ebben az országban, és értéknek tartja a többpártrendszert, annak fel kell majd emelnie a seggét, és tiltakoznia kell amiatt, hogy a kormánypárt a plurális berendezkedés utolsó írmagjait is épp felszámolni igyekszik. Nem túl vonzó perspektíva épp a szélsőjobboldali polgártársaink okán meglépnünk mindezt, de ettől még síkhülyék vagyunk, ha nem lépjük meg.”

Az utóbbi időben több, az orosz befolyás ellen szervezett tüntetésen felszólaló Puzsér Róbert pedig így látja:

„Ott voltam a CEU mellett rendezett tüntetésen, mert úgy ítéltem meg, hogy az egyetem elleni támadás a kormányzat nyilvánvaló jogállami határátlépése. A miniszterelnök most újabb határozott lépést tett a Moszkva felé vezető úton, ezért ott leszek pénteken, hogy kifejezzem szolidaritásomat a Jobbik mellett. Mindkét esetben olyan szervezet mellett demonstrálok, amelyet enyhén szólva sem kedvelek – sem a politikai korrektséget, genderideológiát és neoliberalizmust hirdető CEU-t, sem a fasiszta ágakkal és gyökerekkel rendelkező Jobbikot. Azt hiszem ugyanakkor, hogy a szolidaritás akkor a legértékesebb, ha azt az ember olyanokért vállalja, akik nem a haverjai, és még csak nem is az eszmetársai. Ezt hívják úgy, hogy rock and roll – és ezt hívják úgy, hogy polgári kultúra.”

Van, aki elmegy, de erős fenntartásokkal

photo_camera Schilling Árpád

Schilling Árpád rendező több, emberi jogi témájú tüntetésen is felszólalt (például amikor a Röszkén megvádolt Ahmed H. ügyében álltak ki), most pedig azt mondja, dilemmát okoz neki a helyzet, de valószínűleg el fog menni.

„Amit az ÁSZ csinál, az egyértelműen koncepciós per, ami ellen a demokratáknak ki kell állniuk” - mondta a rendező. Ezzel együtt valahogy ki akarja majd fejezni, hogy csak ebben a konkrét ügyben áll a Jobbik mellé, és ez nem azt jelenti, hogy egyetért a párttal.

„Remélem, és ezt a tüntetésen is figyelembe veszik majd, és erről az ügyről szól majd, mert ha olyan szövegek hangoznak majd el, amikkel egyáltalán nem tudok azonosulni, akkor nem fogok tudni ottmaradni” - mondta Schilling.

És akik nem tüntetnek, sőt, ellentüntetnek

photo_camera Vágó Gábor

„Nem megyek, mert a Jobbik sem tüntetett soha, amikor mások indulását akadályozta meg az állami adminisztráció (így a Kétfarkú Kutya bejegyzését), és mert nem hiszem, hogy járna nekik az a privilégium, hogy fillérekért hirdethessenek, ha senki másnak nem jár” - mondja Papp Réka Kinga, aki felszólalt a tavalyi népszavazás előtt tüntetésen és az Origo beszántásakor tartott demonstráción is.

„Való igaz, hogy a Fidesznek sem járhatna - azaz valójában visszamenőleg őket is meg kellene büntetni - de ettől még a Jobbiknak sem. Nincs kedvem állami koncessziókon összelapátolt szélmalom-szabadságharcosokat meg saját aktuális érdekeik szerint kelepelő átmeneti hobbidemokratákat támogatni” - mondja.

Hasonló vonalon, hasonló érvekkel, de még tovább megy Vágó Gábor, aki idén például Felcsútra szervezett korrupcióellenes tüntetést. Ő azt mondta, egyenesen ellentüntetni fog.

Az ÁSZ lépésével ugyan ő sem ért egyet, de szerinte a Jobbik ugyanúgy összefogott az oligarcha Simicskával, mint a Fidesz, és az olcsó plakáthelyekkel ők ugyanúgy beszálltak a korrupcióba, „miközben megtehették volna ők is, hogy sokszoros áron veszik a plakáthelyeket, mint az LMP vagy a Kutyapárt”. Vágó az ellenzéknek akar üzenni ezzel: ne vegyék át a Fidesz módszereit.

A pártok közül a Momentum és az LMP jelezte, hogy ott lesz, az MSZP és a DK pedig azt, hogy nem.

(Borítókép: Jobbik-rendezvény, 2017. október 23. Fotó: Halász Júlia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.