A tökéletes NER-funkcionárius: halálkomoly arccal mondja a kamerába, hogy eddig minden rendben volt, egészen a mostani Jobbik-kampányig

politika
2017 december 08., 11:06
comments 179
link Forrás

Nem Karácsony Gergely szereplése volt az egyetlen kiemelkedően erős produkció csütörtök este az Egyenes beszédben. Meghívták Horváth Bálintot, az Állami Számvevőszék kommunikációs igazgatóját is, hogy a Jobbikra kirótt büntetésről kérdezzék. Az Állami Számvevőszék szerint a párt 331 millió 660 ezer forint tiltott támogatást fogadott el, minden bizonnyal Simicska Lajostól kedvezményes plakáthelyek formájában.

Horváth a műsorban elmondta, egy hatóságtól kaptak bejelentést, de többszöri kérdésre (Kitől? NAV? Rendőrség? Titkosszolgálat?) sem árulta el, hogy melyik hatóságtól. Arra a kérdésre sem igazán tudott válaszolni, hogy ilyen esetben milyen felülvizsgálati lehetőség van egyáltalán: nagyjából az derült ki, hogy a Jobbik tehet ugyan panaszt, és kifejezheti ellenvéleményét 15 napon belül, de lényegében ezután is az ÁSZ fog dönteni.

De a legerősebb részek nem is ezek, hanem amikor felmerül a kérdés, hogy a szabálytalan kampányköltések évtizedes problémája miért most szúrt szemet először a számvevőszéknek. Ha van téma, ami pártállástól függetlenül egyértelmű választási ciklusok óta mindenki számára, az az, hogy minden párt mindig nagyságrendekkel többet költ a törvényesen megengedettnél, és a hatóságok efölött újra és újra nagyvonalóan szemet hunynak - ezzel egyébként a rendszer velejébe betonozva a korrupciót.

Az ÁSZ kommunikációs igazgatóját ezzel persze nem lehet megzavarni:

„Az ÁSZ a 2010-es és 2014-es kampányok vizsgálatát is elvégezte, és semmilyen bizonyíték, dokumentum nem jutott a számvevőszék látókörébe, ami szerint szabálytalanságok történtek volna” - mondja Horváth, mire Rónai Egonból kifakad:

„Ez most nem mondja komolyan.”

A konkrét 2010-es esetről ugyanis nemcsak becslések, és közszájon forgó vélekedések vannak, hanem maga Simicska Lajos állt elő azzal, hogy akkor még a Fidesz oldalán az ő Hír tévéje bonyolította a kampányt úgy, hogy még számlát sem állítottak ki egy csomó tételről a Fidesznek. 

Horváth innentől bürokratikus robotpilótára kapcsol.

„Az, hogy valaki mit állít, vagy miről írnak az újságok, az a számvevőszéki jelentés szempontjából irreleváns, hiszen a számvevőszék törvények szerint és bizonyítékok alapján dolgozik.”

Egy közszereplő önbevallása nem elég?- szól a következő kérdés.

„Semmilyen bizonyíték nem jutott el a számvevőszékhez. Ha bárkinek olyan dokumentuma van, ami bizonyító erejű, küldje el.”

Tehát vagy Tállai NAV-elnök, vagy Polt Péter legfőbb ügyész adjon a Fideszre terhelő bizonyítékot, és akkor vizsgálni fogják?

„Az ÁSZ bizonyítékok, dokumentumok alapján dolgozik, nem politikai szervezet. Nem kaptunk bejelentést, senki nem juttatott el erre vonatkozó dokumentumokat.”

Ha Simicska Lajos tudja, mit tett korábban, az kevés?

„Az ÁSZ minden rendben talált. Semmilyen hitelt érdemlő bizonyíték nem került az ÁSZ látókörébe ami megkérdőjelezné ezek hitelességét.”

Az MSZP egyébként a nyáron feljelentést tett az ügyben, de az ügyészség arra jutott, nem vetődött fel bűncselekmény gyanúja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.