Ausztráliában elfogtak egy férfit, aki Észak-Korea nevében akart rakétaindító szoftvert eladni

Az ausztrál rendőrség őrizetbe vett egy 59 éves férfit Sydneyben, akit azzal gyanúsítanak, hogy tömegpusztító fegyverekhez használható eszközöket és szenet akart eladni a kommunista ország nevében a feketepiacon. Ezzel pedig az ENSZ és Ausztrália szankcióit is megszegte. 

A Dél-Koreából származó Choi Han Chan egyébként már 30 éve élt Ausztráliában. Az üzletet Indonézián és Vietnamon keresztül hozta volna össze. A rendőrség szerint Channek magas rangú kapcsolatai voltak Észak-Koreában.  Az ausztrál rendőrség szerint, ha a férfi sikerrel járt volna, Észak-Korea több tízmillió dollárt nyert volna az ügyleteken, megsértve ezzel a nemzetközi kereskedelmi szankciókat.

Fotó: Australian Federal Police

Ausztráliában ez az első eset, hogy Ausztráliában valaki meg akarta sérteni a tömegfegyverek terjesztését tiltó egyezményt. A szövetségi rendőrség szóvivője hangsúlyozta, hogy ausztrál állampolgárokat nem fenyegetett közvetlenül a férfi tevékenysége, akit nem tekintenek kémnek. A rendőrség szerint a férfi egy olyan szoftvert akart eladni, amit a rakéták irányításához használnak. (Guardian/BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.