Ausztráliában elfogtak egy férfit, aki Észak-Korea nevében akart rakétaindító szoftvert eladni

külföld
2017 december 17., 06:43
comments 42

Az ausztrál rendőrség őrizetbe vett egy 59 éves férfit Sydneyben, akit azzal gyanúsítanak, hogy tömegpusztító fegyverekhez használható eszközöket és szenet akart eladni a kommunista ország nevében a feketepiacon. Ezzel pedig az ENSZ és Ausztrália szankcióit is megszegte.

A Dél-Koreából származó Choi Han Chan egyébként már 30 éve élt Ausztráliában. Az üzletet Indonézián és Vietnamon keresztül hozta volna össze. A rendőrség szerint Channek magas rangú kapcsolatai voltak Észak-Koreában. Az ausztrál rendőrség szerint, ha a férfi sikerrel járt volna, Észak-Korea több tízmillió dollárt nyert volna az ügyleteken, megsértve ezzel a nemzetközi kereskedelmi szankciókat.

photo_camera Fotó: Australian Federal Police

Ausztráliában ez az első eset, hogy Ausztráliában valaki meg akarta sérteni a tömegfegyverek terjesztését tiltó egyezményt. A szövetségi rendőrség szóvivője hangsúlyozta, hogy ausztrál állampolgárokat nem fenyegetett közvetlenül a férfi tevékenysége, akit nem tekintenek kémnek. A rendőrség szerint a férfi egy olyan szoftvert akart eladni, amit a rakéták irányításához használnak. (Guardian/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.