Az új osztrák kormány elkobozza a menekültek pénzét és mobilját

külföld
2017 december 17., 20:05
comments 285

Megalakult az új osztrák kormány, a néppárt és a szabadságpárt koalíciójával. Az új jobboldali kabinetet a világ jelenleg legfiatalabb kormányfője, a 31 éves Sebastian Kurz vezeti, helyettese Heinz-Christian Strache, aki a 80-as években még neonáci szervezetekben kereste a helyét.

Kurz (balra) és Strache (jobbra) a közös kormányzás első napján.
photo_camera Kurz (balra) és Strache (jobbra) a közös kormányzás első napján. Fotó: ALEX HALADA/AFP

A pártok egy 182 oldalas koalíciós megállapodásban rögzítették, hogy mit akarnak. A legérdekesebb részletek a Spiegel válogatása alapján:

  • Minden menedékkérőnek át kell adnia a pénzét és a mobiltelefonját a hatóságoknak. Előbbiből hozzá kell járulniuk az ellátásuk költségeihez, utóbbit pedig alaposan átnézik, hogy kiderüljön, ápoltak-e gyanús személyekkel vagy szervezetekkel kapcsolatot.
  • Csökkenteni akarják a bevándorlást, különösen az illegális migrációt.
  • Csökkentik a menedékkérők támogatását, a legtöbb segélyt árucikkekben és nem készpénzben adják csak ki.
  • A magasan képzetteket a hiányszakmákba viszont továbbra is várják, sőt, betelepülésüket még meg is könnyítik.
  • Atomerőművek továbbra sem működhetnek Ausztriában.
  • 2030-ra az egész országot kizárólag megújuló energiából származó árammal akarják ellátni.
  • Négy év alatt 2300 fővel növelik a rendőrség létszámát.
  • A rendőrség kiemelt feladata lesz a politikai iszlám elleni fellépés.
  • Erős EU-ban érdekeltek, de ragaszkodnak ahhoz, hogy a tagállamok szuverenitása is erős maradjon, ne vegyen el döntési hatásköröket Brüsszel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.