Az új osztrák kormány elkobozza a menekültek pénzét és mobilját

Megalakult az új osztrák kormány, a néppárt és a szabadságpárt koalíciójával. Az új jobboldali kabinetet a világ jelenleg legfiatalabb kormányfője, a 31 éves Sebastian Kurz vezeti, helyettese Heinz-Christian Strache, aki a 80-as években még neonáci szervezetekben kereste a helyét.

Kurz (balra) és Strache (jobbra) a közös kormányzás első napján.Fotó: ALEX HALADA/AFP

A pártok egy 182 oldalas koalíciós megállapodásban rögzítették, hogy mit akarnak. A legérdekesebb részletek a Spiegel válogatása alapján:

  • Minden menedékkérőnek át kell adnia a pénzét és a mobiltelefonját a hatóságoknak. Előbbiből hozzá kell járulniuk az ellátásuk költségeihez, utóbbit pedig alaposan átnézik, hogy kiderüljön, ápoltak-e gyanús személyekkel vagy szervezetekkel kapcsolatot.
  • Csökkenteni akarják a bevándorlást, különösen az illegális migrációt.
  • Csökkentik a menedékkérők támogatását, a legtöbb segélyt árucikkekben és nem készpénzben adják csak ki.
  • A magasan képzetteket a hiányszakmákba viszont továbbra is várják, sőt, betelepülésüket még meg is könnyítik.
  • Atomerőművek továbbra sem működhetnek Ausztriában.
  • 2030-ra az egész országot kizárólag megújuló energiából származó árammal akarják ellátni. 
  • Négy év alatt 2300 fővel növelik a rendőrség létszámát.
  • A rendőrség kiemelt feladata lesz a politikai iszlám elleni fellépés.
  • Erős EU-ban érdekeltek, de ragaszkodnak ahhoz, hogy a tagállamok szuverenitása is erős maradjon, ne vegyen el döntési hatásköröket Brüsszel.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.