Előzetesben tölti a karácsonyt a a dílerkedésért elfogott MSZP-s képviselő

bűnügy
2017 december 17., 13:12
comments 46

A Budai Központi Kerületi Bíróság december 17-én egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte Simonka Csabát, az MSZP óbudai önkormányzati képviselőjét, akit zsarolás, ügyvédi visszaélés, közokirat-hamisítás és kábítószer kereskedelem miatt vettek őrizetbe pénteken

A Fővárosi Törvényszék vasárnapi közleménye szerint az ügyészség a bizonyítás meghiúsítása és a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését, míg a gyanúsított védője az ügyészi indítvány elutasítását és enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását kérte. 

Simonka tagadta a bűncselekmények elkövetését, de végzés szerint az ügyészi és a védői indítványok részben megalapozottak.

Zsarolt

A gyanú szerint az ügyvéd 2017 nyarán öröklési szerződést készített, melynek lényege szerint az örökhagyó – halála esetén – akkor ruház át egy budapesti ingatlant az örökösre, ha az örökös az örökhagyót eltartja, ápolja és részére életjáradékot fizet.

Miután az örökhagyó még idén nyáron meghalt, Simonka közölte az örökössel, hogy az örökhagyó ügyvédi díjjal tartozott neki, ezért azt fizesse ki. Miután az örökös kérésére az elvégzett munkák igazolását nem tudta bemutatni, azt kérte az örököstől, hogy a 6 millió forint tartozást az örökölt ingatlan fele részének egy harmadik személy részére történő átírásával rendezzék. 

A gyanúsítás szerint Simonka fenyegető hangnemre váltott, közölte az örökössel, hogy ne akarjon úgy járni, mint az elhunyt, és ha nem írja alá az adásvételi szerződést, akkor semmisé teszi az öröklési szerződést és nem kap semmit.

 Kijelentette azt is, hogy bármit el tud intézni, mivel befolyásos ember. Az örökös emiatt – de szerződéskötési szándék nélkül – a szerződést aláírta, vételárat viszont nem kapott.

Hamisított

A további gyanúsítás szerint Simonka a meghamisított adásvételi szerződést, és több olyan okiratot is benyújtott a földhivatalhoz, amellyel az öröklési szerződés alapján történt tulajdonszerzés átvezetését akarta elérni.

A sértett is felvette a kapcsolatot a földhivatallal és megpróbálta a tulajdonjog átvezetési kérelmet, valamint a Simonkának adott meghatalmazást visszavonatni, azonban a gyanúsított készített egy ügyvédi meghatalmazást, valamint egy olyan dokumentumot, amivel azt akarta elérni, hogy a visszavonó nyilatkozatot ne vegye figyelembe a hivatal.

A földhivatal végül a tulajdonjog bejegyzésre irányuló kérelmet – Simonka többszöri panasza ellenére - jogerősen elutasította.

Cuccozott

A másik gyanúsítás szerint a nyomozók a gyanúsított budapesti tartózkodási helyén a házkutatás során kábítószert és annak fogyasztásához szükséges eszközöket is lefoglaltak. Emellett a gyanúsított személy ismeretlen forrásból származó kábítószert is értékesített másoknak.

A végzés szerint a bűncselekmények megalapozott gyanúját a tanúk vallomásai, a beszerzett híváslisták, az igazságügyi írás- és okmányszakértői vélemény és a házkutatási jegyzőkönyvek, a kábítószerrel kapcsolatos előzetes szakértői vizsgálati eredmények, valamint sms-ek támasztják alá.

A végzés szerint a kábítószer-kereskedelem miatti nyomozás a kezdeti szakaszban tart. Most a vevők és a beszerzési lánc beazonosításán dolgoznak. Simonka ezért nem védekezhet szabadlábon. 

A bíróság szerint azért nem volt lehetőség az enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására, mert a bizonyítás meghiúsításának veszélye olyan mértékű, hogy a bírói gyakorlat nem teszi lehetővé az önkéntes jogkövetésen alapuló kényszerintézkedés alkalmazását.

Simonka előzetes letartóztatása az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2018. január 17-ig tart.

Az MSZP pénteken közölte, hogy az eljárás végéig azonnali hatállyal felfüggeszti Simonka Csaba párttagságát. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.