Trump csapata törvénysértéssel vádolja az orosz befolyást vizsgáló ügyészt

Új botrány dagad a nyomozás körül, ami végső soron arról szól, hogy Donald Trump és az orosz állam között volt-e titkos és törvénytelen összejátszás, az új elnök hivatalba lépése előtt. 

A nyomozást vezető Robert Muellert most azzal vádolja a Trump-csapat egyik ügyvédje, hogy törvénytelenül másoltatott le több tízezer e-mailt. Mueller szóvivője közölte, hogy ez nem igaz, megfelelő törvényi felhatalmazásuk volt a levelek bekérésére.

A panaszról Kory Langhofer most levélben értesítette a kongresszus több bizottságát is. Langhofer a Trump for America nevű szervezet jogásza, ez volt az a társaság, amelyik előkészítette Trump hivatalba lépését a tavaly novemberi választás után. 

A maileket a nyomozók a GSA nevű adminisztrációs szervtől kérte be, vagyis a kormányzati szervereket fenntartó hivataltól. A GSA nyilatkozata szerint törvényesen jártak el, amikor az ügyész kérésére lemásolták a leveleket.

Putyin súg valamit Trumpnak.Fotó: Michael Klimentyev/Sputnik

A panasz szerint a 2016 novembere és 2017 januárja között keletkezett levelek nem hivatalos iratok, hanem magánlevelek. A mailek összesen tizenhárom, elsősorban nemzetbiztonsági ügyekkel megbízott személy levelezését tartalmazzák. 

A demokraták szerint Trumpék az egész nyomozás akarják ellehetetleníteni azzal, hogy gyanúba keverik Muellert. Az elnök pénteken azt mondta, hogy az egész nyomozás csak időpocsékolás, mert már rég bizonyított, hogy semmilyen összejátszás sem volt az oroszokkal. (reuters)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.