55 millió dollárt kap az amerikaiaktól a kecskeméti reptér

hadsereg
2017 december 18., 14:35

Több mint 200 millió dollárt tervez költeni az amerikai hadsereg és a légierő kelet-európai bázisok megerősítésére az Oroszország elleni elrettentőerő fokozása érdekében. A Trump elnök által december 12-én aláírt költségvetési terv engedélyezi az amerikai légierőnek azt is, hogy földterületeket vásároljon az Egyesült Államokon kívül és hadászati célra fejlessze azokat, természetesen a fogadó, szövetséges állammal egyetértésben.

A most engedélyezett, összesen 214 millió dolláros forrásból az amerikaiak Norvégiában, Izlandon és Kelet-Európában fejlesztenek majd.

Utóbbi fejlesztési zónába esik a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, azaz a kecskeméti katonai reptér is, ahol új kifutópályát terveznek építeni és az üzemanyagtároló kapacitást is fejlesztik, összesen

55 millió dollárt, azaz több mint 14,5 milliárd forintot fektetnek be.

Amerikai F-35B egy brit légibázison.
photo_camera Amerikai F-35B egy brit légibázison. Fotó: Matt Cardy/Getty

Az AirForce Times összesítse szerint ez a második legnagyobb összeg, amit egy helyen költenek el, ennél több csak Luxemburgba megy, oda 67,4 millió dollár megy majd.

Ezen kívül Szlovákia két reptere kap összesen 46 millió dollárt, egy észt 13,89-et, egy lett 3,85-öt, egy román 2,95-öt, egy norvég 10,3-at és egy izlandi 14,4-et. Az amerikai légierő szóvivője szerint ezzel az amerikai és a NATO-erők reagálóképessége erősödik majd a térségben, ez pedig nagyon nem lesz mindegy az oroszoknak. A szóvivő azt is bejelentette, hogy a fejlesztett légibázisok közül többre is nagyon fejlett amerikai gépeket küldenek majd, például F-22 Raptorokat és F-35 Strike Fightereket. (AirForce Times)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.