55 millió dollárt kap az amerikaiaktól a kecskeméti reptér

Több mint 200 millió dollárt tervez költeni az amerikai hadsereg és a légierő kelet-európai bázisok megerősítésére az Oroszország elleni elrettentőerő fokozása érdekében. A Trump elnök által december 12-én aláírt költségvetési terv engedélyezi az amerikai légierőnek azt is, hogy földterületeket vásároljon az Egyesült Államokon kívül és hadászati célra fejlessze azokat, természetesen a fogadó, szövetséges állammal egyetértésben.

A most engedélyezett, összesen 214 millió dolláros forrásból az amerikaiak Norvégiában, Izlandon és Kelet-Európában fejlesztenek majd.

Utóbbi fejlesztési zónába esik a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, azaz a kecskeméti katonai reptér is, ahol új kifutópályát terveznek építeni és az üzemanyagtároló kapacitást is fejlesztik, összesen

55 millió dollárt, azaz több mint 14,5 milliárd forintot fektetnek be.

Amerikai F-35B egy brit légibázison.Fotó: Matt Cardy/Getty

Az AirForce Times összesítse szerint ez a második legnagyobb összeg, amit egy helyen költenek el, ennél több csak Luxemburgba megy, oda 67,4 millió dollár megy majd.

Ezen kívül Szlovákia két reptere kap összesen 46 millió dollárt, egy észt 13,89-et, egy lett 3,85-öt, egy román 2,95-öt, egy norvég 10,3-at és egy izlandi 14,4-et. Az amerikai légierő szóvivője szerint ezzel az amerikai és a NATO-erők reagálóképessége erősödik majd a térségben, ez pedig nagyon nem lesz mindegy az oroszoknak. A szóvivő azt is bejelentette, hogy a fejlesztett légibázisok közül többre is nagyon fejlett amerikai gépeket küldenek majd, például F-22 Raptorokat és F-35 Strike Fightereket. (AirForce Times)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.