A román ügyészség szerint Ceausescu menekülése után nem is forradalom volt Romániában, csak egy katonai fedőakció zajlott

külföld
2017 december 18., 18:11
comments 254

Szándékos katonai diverzió, tudatos rémhírkeltés miatt vesztette életét sok ember Romániában 1989. december 22., Nicolae Ceausescu kommunista diktátor menekülési kísérlete után - állapította meg a romániai ügyészség a Transindex szerint egy most lezárult nyomozásban. Az ügyészség a forradalom évfordulójára időzítette a közleményét, amiben egy hosszú nyomozás megállapításait foglalják össze. Az utóbbi hónapokban több tanút is kihallgattak és dokumentumokat is elemeztek, hogy pontosabb képet kapjanak arról, mi is történt az országban a romániai forradalom idején.

A közlemény szerint nem igaz, hogy Nicolae Ceausescu végleges bukása után hatalmi űr alakult volna ki Romániában, ugyanis nagyon hamar létrejött egy új kör, amelynek tagjai gyorsan átvették az ország politikai és katonai irányítását.

Az ügyészség gyanúja az, hogy a tévé és a rádió bevonásával ez a hatalmi kör tudatosan szította a lakosok félelemérzetét. A pánikkeltés érdekében még olyan eszközöket is bevetettek, amikkel géppuskahangot lehet utánozni.

A közlemény nem nevezett meg felelősöket, csak annyit írt, hogy a nyomozás eredményei alapján várható, hogy a jövőben konkrét személyek felelősségre vonására is sor kerül.

Az ügyészség egyébként tavaly novemberben kezdett nyomozni az ügyben emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával, miután egy, a romániai forradalom áldozatait és azok hozzátartozóit tömörítő csoport pert nyert a román állammal szemben a Emberi Jogok Európai Bíróságán, mert Románia nem szolgáltatott igazságot a forradalom áldozatainak.

A romániai forradalom a kelet-euróapai rendszerváltások legvéresebbje volt, a hivatalos adatok szerint 1104 ember halt meg és 3352 személy megsesebesült az összecsapásokban. (Transindex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.