Karácsony Gergely nagyon számít Gyurcsány Ferencre is

POLITIKA
2017 december 18., 13:09
comments 285

Karácsony Gergely hétfő délelőtt magyarázta el újságíróknak, hogyan lett bő egy hete váratlanul az MSZP miniszterelnök-jelöltje, holott előtte még úgy volt, hogy pártja, a Párbeszéd, az Együtt párttal indul közös listán a 2018-as választáson. 

Tenni kellett az összefogásért

Karácsony Gergely úgy érezte, hogy az ellenzéki pártok már nem bíztak abban, hogy győzni lehet 2018-ban, és mindenki csak arra gondolt, hogy a vereség után hogyan lehetne 2022-re jó pozíciót szerezni. De szerinte nem szabad lemondani a jövő évi választásról, és ezért tennie kellett valamit, az összefogás érdekében.

Az aktuális helyzetet így értékelte a 2014-eshez képest: most többen akarnak kormányváltást, mint akkor, viszont az ellenzéki pártok össztámogatottsága alacsonyabb. A Fidesz támogatottsága viszont rekordokat dönt.

Ez úgy lehetséges, hogy 10-ből 4 ember nem tudja, hogy kire szavazzon, vagy nem is akar szavazni, miközben 10-ből 5 nem akarja, hogy zsinórban harmadszor is Orbán Viktor alakítson kormányt. Tehát valami újat kell mutatni a választóknak, és ez volna javaslata szerint a baloldali összefogás, amit a pártja mindig is akart egyébként.  

Karácsony szerint akár 6 lista is lehet a Fideszén és a Jobbikén kívül (MSZP, DK, Együtt, LMP, Momentum, Kétfarkú) és ebből legfeljebb 2 vagy 3 párt végezhet parlamenti mandátumot érő helyen, és ha mindenki külön indul, akkor még az is lehet, hogy egyéni mandátumokat sem hoz el a baloldal. Ez a 2018-as győzelemről való lemondás forgatókönyve szerinte.

Ráadásul így újabb kétharmadhoz jutna Orbán Viktor, aki a rendkívüli felhatalmazását az önkormányzati rendszer teljes szétverésére használhatja majd fel, sőt, az EU-ból is kiléptetheti Magyarországot, ha nem kap onnan elég pénzt 2020 után. 

Karácsony értékelése szerint Orbán a kétharmadot mindig arra használta, hogy kiiktassa a hatalmát korlátozó erőket, így a 2010-ben az alkotmányt és a választási rendszer szabta át saját érdekében, a 2014-es kétharmadával pedig a gazdasági lobbistáitól (Simicska Lajostól és embereitől) szabadult meg. Most arra készül, hogy az önkormányzatokban se alakulhasson ki a hatalmára veszélyes politikai erő, ezért a járási hivataloknak adná át a még megmaradt önkormányzati feladatokat is. Ez pedig olyan perspektíva, ami mindenképpen azt követeli az ellenzéktől, hogy ne hagyja elúszni 2018-at.

Karácsony szerint a Jobbik akkora mélyrepülésben van, hogy a baloldalnak ez is reményt adhat, mert lehetnek jobbikos átszavazók is, ha elég erőt sikerül mutatni.

A mesterterv

Karácsony arra számít, hogy most a vezetésével az MSZP megerősödhet, és ez már januárban látszik majd. Ennek érdekében országos kampánykörútra indul. Abban bízik, hogy lesz akkora sikere, ami alapján rá lehet venni a DK-t és az Együttet, hogy legalább ők csatlakozzanak a közös listához, ahogy a Fodor Gábor vezette liberálisok máris benne vannak a közös indulás tervében.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke idén október 23-án, a közös koszorúzás alkalmával.
photo_camera Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke idén október 23-án, a közös koszorúzás alkalmával. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Ez lényegében a 2014-es összefogás megismétlése lenne, de Karácsony szerint most jobban elmondanák a választóknak, hogy mire kérnek bizalmat, mint akkor.

Közben a DK éppen most hétvégén mutatta be az önálló listáját, és az Együtt is bejelentette, hogy nem közösködnek az MSZP-vel listán. Viszont mindkét párt elvben késznek mutatkozik, hogy az egyéni jelöltekről egyeztessenek.

Karácsony határozottan azt állította, hogy csak az MSZP miniszterelnök-jelöltje nem akar lenni, annak nem látja értelmét. Ám arra már nem válaszolt egyértelműen, hogy ha az MSZP-n kívül csak a sajátjai és Fodor Gáborék, két legfeljebb 1 százalékos támogatottságú párt csatlakozik a szövetséghez, akkor az már elég lesz-e ahhoz, hogy maradjon. 

Azt mondta, hogy a politika az önbeteljesítő jóslatokról szól, így ő abból indul ki, hogy februárig legalább a DK-val, de inkább másokkal is sikerül megegyezni a közös listáról, és ha ebben bízik, akkor ez így is lesz.

Mialatt erről beszélt, Molnár Csaba DK-alelnök arról beszélt az ATV-ben, hogy ezen a héten meg kell egyezni az egyéni jelöltekről a többi párttal, és "semmi értelme az újabb ötleteléseknek".

Karácsony szerint februárig még van idő egyeztetni bármiről bárkivel.

Miben más mint Botka volt?

Amikor még Botka László volt az MSZP miniszterelnök-jelöltje, akkor sok tekintetben nagyon hasonlóakat mondott:

  • Mindenképpen összefogásra, minél több pártot összefogó közös listára van szükség, mert másképpen nincs esély nyerni. Aki nem akar összefogást, az lemond 2018-ról, és legfeljebb 2022-re készül.
  • Személyes hitelessége majd felnyomja a párt népszerűségét, ígérte Botka az év elején, és nyárra (vagy legkésőbb őszre) a többi párt már szívesebben egyezkedik vele, látva az MSZP növekvő erejét.
  • Orbán túl veszélyes ahhoz, hogy ne akarják mindenáron megverni, így  az egyéni sértettségeken muszáj átlépni a baloldalon.

Csakhogy van két fontos különbség is köztük, ami megmagyarázza, hogy Botkát miért buktatták meg saját pártjából.

Botka ragaszkodott ahhoz, hogy maga válogassa ki az MSZP jelöltjeit, és azzal fenyegetett, hogy a kormányoldallal paktáló árulókat nem engedi újra indulni, meg azokat sem, akik szerinte a 2010 előtti kormányzásban túl népszerűtlenné váltak. Karácsony Gergely viszont nem akar, és párton kívüliként nem is tud beleszólni abba, hogy kiket tegyen az MSZP befutó helyekre a listán.

Továbbá Botka nem volt hajlandó még csak tárgyalni sem arról, hogy Gyurcsány Ferenc is egy közös listán legyen, mondván túl megosztó személyiség, akadálya új választók megszólításának, és az összefogásnak is. Gyurcsány távoltartásával mutatta volna be, hogy a 2018-as összefogás nem ugyanaz, mint a 2014-es volt.

Karácsony Gergely szerint Gyurcsány Ferencet nem lehet kihagyni az összefogásból, el kell fogadni, hogy neki is van egy tábora, és a Fidesz úgyis rátolná a volt miniszterelnököt a baloldali összefogásra a kampányban, viszont a baloldali szavazók már túl vannak azon, hogy kifejezetten Gyurcsány személye miatt ne akarjanak kormányváltást.

Karácsony azt mondta, hogy nincs teljesen képben az MSZP belső viszonyait illetően, de szerinte nem igaz, hogy a Botkát megbuktató fideszes ügynökök kérték volna fel miniszterelnök-jelöltnek. 

Egyrészt azért nem, mert olyanok is határozottan támogatják a pártban, akik szerinte Botka bizalmasai voltak, és az ő újbalos politikáját támogatták. Másrészt leegyszerűsítésnek érzi a szocialisták között megbúvó fideszes ügynökök szerepének felnagyítását.

Karácsony szerint az igazságszolgáltatás és a törvényhozás kontrollálásával a Fidesz az összes ellenzéki pártot manipulálja, ehhez nem kellenek még ügynökök sem. "Ha Mészáros Lőrinc megyei lapjaiban többet írnak az LMP-ről, akkor például azzal megtolják őket kicsit vidéken, ha éppen ez az érdekük, és nem kell ehhez az LMP-nek együttműködnie velük." De tudna ennél sokkal cifrább dolgokat is mondani, ha akarna, arról, hogyan befolyásolja a Fidesz az ellenzék összes pártját. 

Karácsony szerint a Fidesznek az a fontos, hogy minél megosztottabb maradjon a baloldal, és ennek érdekében kavarnak, és azzal, hogy ő összefogást akar, éppen szembe megy velük.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke ehhez azt fűzte még hozzá, hogy úgy tűnik, hogy a kormányváltás és a teljes megújulás egyszerre nem reális most, de akkor legyen legalább kormányváltás, és azzal, hogy Karácsony vezeti a kormányváltók listáját, ebben benne van valamennyire a megújulás is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.