Karácsony Gergely azt állítja, aznap tudta meg, hogy felkérik az MSZP miniszterelnök-jelöltjének, amikor bejelentették, hogy ő lesz az

POLITIKA
2017 december 13., 07:40
comments 225

Az MSZP új reklámját idézően erős interjút adott a Botka nélküli Botka-programot végigvinni hivatott Karácsony Gergely, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a Népszavának. Rögtön az elején azt állítja, hogy aznap tudta meg, hogy felkérik az MSZP jelöltjének, amikor felkérték:

Népszava: Mikor tudta meg, hogy Molnár Gyula MSZP-s pártelnök önt nevezi meg miniszterelnök-jelöltként?
Karácsony Gergely: A bejelentés napján. Most szombaton.
Népszava: Viccel?
Karácsony Gergely: Sok emberrel beszéltem, de kidolgozott egyeztetési rendről túlzás lenne beszélni. Minden gyorsan történt, ami a jelen helyzetben indokolt is. Kevés az időnk.

(A szombati kongresszus előtti szerdán – miután újraindult a szivárogtatás több helyről is, hogy Molnár Gyula felkérésére Karácsony elvállalta, hogy a szocialisták miniszterelnök-jelöltje legyen – a 444-nek azt állította: „Ez a pletyka nyár óta folyamatosan előjön. Én a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje vagyok, és nem folytatok tárgyalást az MSZP-vel arról, hogy ők is támogassanak.”)

De az MSZP mellett erős, a Falus Ferenc-i időket idéző miniszterelnök-jelölti érvek is elhangzanak:

„Hátborzongatóak a közvélemény-kutatási adatok. És elsősorban nem azért, mert a Fidesz nagyon jól áll, hanem azért, mert az emberek nagy része kormányváltást akar, de az ellenzék képtelen ezt az igényt megtestesíteni. Ebből is az látszik, hogy valamit rosszul csinálunk. Teljes káosz van az ellenzéki oldalon.”

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke az MSZP budapesti programbemutató nagygyűlésén 2017. december 9-én.
photo_camera Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke az MSZP budapesti programbemutató nagygyűlésén 2017. december 9-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A kiszivárogtatott hangfelvételről, amiből kiderül, hogy az MSZP-nek sikerült egy olyan miniszterelnök-jelöltet találnia, aki már a 0 százalékos Párbeszéd miniszterelnök-jelöltségének sem nagyon örült, Karácsony azt mondta, „az Együtt valamelyik elnökségi tagja” készítette titokban, és hozta nyilvánosságra, de:

„Bizonyos szempontból örülök, hogy – bármilyen etikátlan körülmények között készült is – nyilvánosságot kapott a felvétel. Talán kiderül belőle, hogy valóban szolgálatnak tekintem a politikát. Ha a lista első helyén vagyok, akkor ott, ha az utolsón, akkor pedig ott.”

Egyébként „elsősorban nyilvánvalóan a Demokratikus Koalícióra és az Együttre” gondol, mint szövetséges pártokra, de „pillanatnyilag mindkét párt elutasítja ezt a fajta együttműködést”. A Jobbikkal nem fogna össze, de a szavazóiknak ajánlatot akar tenni. „Politikai elvtelenségből a Jobbik megdöntötte a világcsúcsot, de ezzel csak annyit ért el, hogy súlyos válságba került” – mondta Karácsony Gergely, akinek ez volt az utolsó mondata a Népszavának:

„Még bőven benne van a pakliban a kormányváltás.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.