Kövér László: Az ellenzék hisztériakeltése kényszerpályára szorítja a kormányt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Kövér László egy tavaszi lakossági fórumon.Fotó: Botos Tamás/444

„Az ellenzék helyzete és minősége talán most a legrosszabb a rendszerváltozás óta. Részben az ebből fakadó frusztrációjuk okán, részben téves politikai számításból fakadóan gyakorlatilag már csak gyalázkodás, rágalmazás, hisztériakeltés ürügye számukra minden vita. Ez a kormányt is kényszerpályára szorítja, ami pedig a közbeszéd nívóját is jelentősen rontja. Elvész a társadalmi diskurzusok fókusza is, ha nem a valós nemzeti sorskérdésekről vitatkozunk.”

Ezt Kövér László házelnök mondta a Mandinernek adott interjúban, és egy későbbi kérdésre a nyolc éven hatalmon lévő párt egyik vezető politikusaként ismét elmondja,

hogy a közbeszéd színvonaláért az ellenzék a felelős.

„Egyrészről minden társadalmi vita tartalmi kiürülése a közbeszéd primitivizálódását is magával hozza. Ebben óriási felelőssége van az ellenzéknek, amely értelmes és meggyőző érvek híján nem tud, de nem is akar érdemben vitázni, csak katasztrófahangulatot, polgárháborús pszichózist kelteni. Ebben kétségkívül verhetetlenek.”

Az ellenzéken kívül pedig még egy felelőst nevez meg:

„Látnunk kell azonban, hogy a tömegkommunikáció struktúrája is olyan drámai mértékben és gyorsasággal alakult át a kilencvenes évek klasszikusnak tekinthető kommunikációs viszonyaihoz képest, feldolgozatlan és értelmezetlen információ olyan zuhataga szakad az emberekre minden nap – a tévén, a rádión és az elektronikus médián keresztül –, hogy az az üzenetek leegyszerűsítését követeli meg.” 

A Fidesz gyakorlatilag csak áldozat ebben, mondja a házelnök, hogy a mondat második felében egy leheletnyi önkritikával jelezze, hogy ez azért nem mindenkinek tetszik:

„Érthető, hogy a Fidesznek alkalmazkodnia kell ezekhez a viszonyokhoz, ugyanakkor vannak, akik a közélet iránti mélyebb érdeklődés okán differenciáltabb válaszokat várnak arra vonatkozóan, hogy mit miért teszünk.”

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.