Nyilvánosan ítéltek halálra tíz embert egy kínai stadionban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
A helyszín

Tíz embert ítéltek halálra Kínában, Kuangtung tartományban, az ítéletet pedig egy stadionban hozták meg, nézők ezrei előtt. Hét embert drogügyek, a többieket pedig gyilkosság és rablás miatt ítélték el.

Négy nappal az esemény előtt meghívókat küldtek szét a helyieknek a közösségi médiában. A vádlottakat rendőrségi furgon vitte a helyszínre.

A több ezer néző között diákok is voltak iskolai egyenruhában, sokan a mobiljukkal filmeztek. Az ítéletet rögtön a kihirdetés után végre is hajtották.

Kínában több embert végeznek ki évente, mint a világ többi részén együttvéve. A pontos adat államtitkoknak számít, de tavaly körülbelül 2000 kivégzés történhetett. Az ilyen nyilvános tárgyalások viszont nagyon ritkák. (Guardian)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.