Az ellene folyó korrupciós nyomozások miatt lemondott a korrupcióval vádolt Netanjáhú jobbkeze

Lemondott David Bitán, az izraeli kormánykoalíció elnöke az ellene folyó korrupciós nyomozások miatt – jelentette az izraeli média.

David Bitán arra kérte Benjámín Netanjáhú miniszterelnököt, hogy mentse fel a koalíciós elnöki feladatai alól, mert a jelenlegi helyzete nehézzé teszi a munkája elvégzését, miután a rendőrség már többször kihallgatta a risón-lecijóni városháza körül kirobbant korrupciós ügyekben.

Bitánt kenőpénzek elfogadásával, csalással és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják, amit Risón-Lecijón alpolgármestereként követett el egy évtizeddel ezelőtt.

A kiszivárgott vádak szerint a Dzsaruszi nevű maffiacsaládtól kb. 1 millió sékelt (több mint 75 millió forintot) vett át korábbi adósságai rendezésére, és cserébe segítette a bűnözőknek a város hatáskörében lévő üzleti ügyeit.

A rendőrségnél úgy vélik, hogy egy másik esetben 250 ezer sékelt (kb. 19 millió forintot) kapott egy építési engedélyért egy vállalkozótól.

A nyomozók hónapok óta lehallgatták, sőt kamerát helyeztek el egy barátja bútorboltjában – ahol az üzleti ügyeit intézte –, így próbáltak bizonyítékokat gyűjteni a politikus ellen. Bár David Bitán továbbra is a kneszet képviselője marad a kormányzó Likud párt színeiben, a visszavonulása a koalíció elnökségétől komoly csapást jelenthet a szintén korrupcióval vádolt Benjámín Netanjáhúnak, akinek a jobbkeze volt a parlamentben. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.