Bizonyos bohóchalaknak nincs személyiségük

TUDOMÁNY
2017 december 20., 11:15
comments 55
Egy rejtőzködés közben is kíváncsi bohóchal.
photo_camera Egy rejtőzködés közben is kíváncsi bohóchal. Fotó: chickenvsdog / Flickr CC BY NC 2.0

Vannak bohóchalfajok, melyek egyedei önálló személyiségre utaló jeleket mutatnak, de akadnak olyan fajaik is, melyek egyedei személyiség nélküli halak csupán. Az Amphiprion latezonatus nevű, Ausztrália keleti partjainál elterjedt bohóchalfaj egyedei semmi jelét nem mutatják annak, hogy személyiségük lenne, inkább csoportként viselkednek.

Egy másik megfigyelt faj, a Lord Howe-sziget egyik lagúnájában élő Amphiprion mccullochi egyedei viszont határozottan eltérő személyiségjegyeket is mutatnak.

A kutatók szerint egy átlagember számára talán értelmezhetetlen a halak személyiségéről beszélni, miközben mondjuk azt senki se vitatná, hogy a kutyáknak van. Szerintük ha a halak is annyira szem előtt lennének, mint a kutyák, bennük is fel tudnánk fedezni egyedi jellemvonásaikat. Így azoknál a bohóchalfajoknál, ahol megfigyelhető a személyiség, akadnak kíváncsibb, visszahúzódóbb, bátrabb és félénkebb egyedek. Ilyen személyiséggel bíró bohóchalak a Némó nyomában című rajzfilmben megismert, az Amphiprion ocellaris fajhoz tartozó egyedek is.

A kutatók a mccollochi és a latezonatus fajhoz tartozó hatvan egyed viselkedését rögzítették víz alatti kamerákkal. Megfigyeléseik szerint míg az előbbi fajnál megfigyelhető volt, hogy egyes egyedek ugyanolyan szituációra másként reagáltak. A latezonatusok viszont ugyanarra az ingerre mind pontosan ugyanúgy reagáltak. "Nem nagyon volt egyedenkénti variáció. Mind nagyon következetesen reagáltak, és mind pont ugyanannyira voltak bátrak vagy félénkek" - mondta Marion Wong, a kutatás vezetője. (Via The Guardian)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.