Egy török ügyész 4 év börtönt kér az NBA egyik kosarasára, mert Enes Kanter megsértette illiberális barátunkat, Erdogan elnököt

külföld
2017 december 20., 15:56
comments 63

Négy évig terjedő börtönbüntetést kért egy török ügyész az NBA egyik kosarasára, Enes Kanterre, mert szerinte a játékos megsértette Recep Tayyip Erdogan török államfőt – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A New York Knicksnél játszó Kanter török útlevelét idén visszavonták a török hatóságok, és elfogatási parancsot adtak ki ellene, miután egy török bíróság szökevénynek minősítette. 

Kanter a bíróság szerint a tavalyi török puccskísérlet szervezésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának támogatója. Törökországban az utóbbi évben ezreket vettek őrizetbe ennek gyanújával, de a Reuters szerint Kanter tényleg támogatja Gülent, aki 1999 óta él az amerikai Pennsylvania államban önkéntes száműzetésben.

Az ügyész szerdán azzal vádolta az NBA-játékost, hogy a Twitteren keresztül „becsmérelte és gúnyolta” a török elnököt. Kanter, akinek a Twitter-fiókját 526 ezren követik, a hír hallatán úgy reagált:

„Kevesebbet mondtam, mint ahányszor ez a becstelen (ember) megérdemli. Főnök, csapj hozzá még négy évet!!!”

A kosárlabdázót májusban rövid időre őrizetbe vették Romániában, amikor kiderült, hogy nem érvényes az útlevele. De az amerikai munkavállalást és letelepedést biztosító zöldkártyával bíró Kanter később visszatért az USA-ba, ahol a fogva tartásáról szóló sajtótájékoztatóján Erdogant „századunk Hitlerének” nevezte.

Kanter tavaly a török hatóságok állításainak alapot is szolgáltatott, miután a török média nyilvánosságra hozott egy levelet, amiben az NBA-játékos édesapja kitagadta a fiát, amiért szerinte a Gülen mozgalom „hipnotizálta” őt. Sőt, Mehmet Kanter, az apa olyan messzire ment, hogy bocsánatot kért Erdogantól, amiért ilyen fia van. Enes Kanter válaszul kijelentette: Gülennek és mozgalmának, a Hizmetnek (Szolgálatnak) szenteli életét.

A tavaly nyári puccskísérlet után a török kormány átfogó tisztogatásba kezdett az államapparátusban, tízezreket börtönöztek be, és több mint 150 ezer ember veszítette el az állását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.