EU-s nyomásra korrupcióellenes ügyészség felállításáról döntött a bolgár parlament

Sajnos nem minden EU-s tagállamban megy olyan jól a korrupcióellenes harc, mint Magyarországon, ahol már hat éves a korrupcióellenes összefogás. Bulgáriát, az Unió egyik legkorruptabb tagállamát évek óta kritizálta már az EU több szervezete is, amiért a bolgár igazságszolgáltatás rendszeresen elvérzik a politikusokkal szembeni korrupciós vizsgálatokban, és a legtöbbször még vádemelésig sem jutnak el ezek az ügyek.

Most - jórészt EU-s és állampolgári nyomásra - a szófiai parlament elfogadott egy korrupcióellenes törvényt, ami felállít egy speciális korrupcióellenes ügyészséget is. A szervezetet 5 ember vezeti majd, akiket a parlament választ meg.

Cvetan Cvetanov, a Boriszov-kormányt támogató és a parlamentben relatív többséget adó GERB frakcióvezetője azt mondta a pártja és annak kormányzati szövetségesei által támogatott törvényről, hogy az érdemben segítheti majd a korrupcióellenes harcot, és egybevág az EU meg a bolgár polgárok akaratával is.

Az ellenzéki szocialisták által támogatott Rumen Radev elnök azonban nincs elragadtatva a törvénytől, és azt mondja, meg is fogja vétózni. Szerinte ugyanis az, hogy az új, korrupcióellenes szervezet vezetőit a parlament választja, lehetővé teszi azt, hogy az ügyészséget a mindenkori parlamenti többség az ellenfeleivel való leszámolásra használja fel. Radev szerint a jogszabály nem is garantálja megfelelően a korrupcióellenes szervezet teljes függetlenségét. (Reuters)