EU-s nyomásra korrupcióellenes ügyészség felállításáról döntött a bolgár parlament

Sajnos nem minden EU-s tagállamban megy olyan jól a korrupcióellenes harc, mint Magyarországon, ahol már hat éves a korrupcióellenes összefogás. Bulgáriát, az Unió egyik legkorruptabb tagállamát évek óta kritizálta már az EU több szervezete is, amiért a bolgár igazságszolgáltatás rendszeresen elvérzik a politikusokkal szembeni korrupciós vizsgálatokban, és a legtöbbször még vádemelésig sem jutnak el ezek az ügyek.

Most - jórészt EU-s és állampolgári nyomásra - a szófiai parlament elfogadott egy korrupcióellenes törvényt, ami felállít egy speciális korrupcióellenes ügyészséget is. A szervezetet 5 ember vezeti majd, akiket a parlament választ meg.

Cvetan Cvetanov, a Boriszov-kormányt támogató és a parlamentben relatív többséget adó GERB frakcióvezetője azt mondta a pártja és annak kormányzati szövetségesei által támogatott törvényről, hogy az érdemben segítheti majd a korrupcióellenes harcot, és egybevág az EU meg a bolgár polgárok akaratával is.

Az ellenzéki szocialisták által támogatott Rumen Radev elnök azonban nincs elragadtatva a törvénytől, és azt mondja, meg is fogja vétózni. Szerinte ugyanis az, hogy az új, korrupcióellenes szervezet vezetőit a parlament választja, lehetővé teszi azt, hogy az ügyészséget a mindenkori parlamenti többség az ellenfeleivel való leszámolásra használja fel. Radev szerint a jogszabály nem is garantálja megfelelően a korrupcióellenes szervezet teljes függetlenségét. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.