Vagy elrabolták a legfontosabb állami hivatalok vezetőit, vagy Magyarországon forgatják a Black Mirror új évadát

politika
2017 december 11., 14:08
comments 116

„Köszöntjük a megjelenteket! Hat éves a korrupció elleni összefogás Magyarországon.”

Alig hangzik el a legelső mondat hétfő délelőtt a Magyar Igazságügyi Akadémia rendezvényén, máris úgy érzem, sistergett egyet a valóság körülöttem. Mintha a Black Mirror jött volna ki egy különkiadással, vagy egy eddig nem ismert Philip K. Dick-novella került volna elő. Már hogy ne orwellezünk már megint.

Barátságos bézs színek, higgadt, szakszerű nyelvezet, és egy elképesztő lineup az asztalnál.

  • Pintér Sándor belügyminiszter, 
  • Domokos László ÁSZ-elnök, 
  • Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal vezetője, 
  • Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese,
  • Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, 
  • Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, 
  • és Kónya István, a Kúria elnökhelyettese 

sorakoznak fel. És a korrupció elleni világnap alkalmából arról beszélnek, 

milyen eredményeket ért el a közös munkájuk a korrupció ellen.

link Forrás

Pintér Sándor tényleg elmondta, hogy a belügy irányítja a korrupció elleni küzdelmet, és komoly eredmények vannak, működik a kísértések visszaszorítása, példaként gyorshajtási ügyeket említ. Handó Tünde tényleg ez elfogadott etikai kódexet dícséri, és az integritási kérdések szabályozottságát. Az ügyészség képviseletében Belovics Ervin tényleg elmondja, hogy az elmúlt években jelentős eredményeket értek el a korrupciós bűncselekmények elleni küzdelemben és a szervezeti integritásban.

Az esemény hideg, bürokratikus percizitása miatt aztán arra gondolok, ez mégsem lehet álom, vagy szimuláció. Ez nem lehet egyszerűen párhuzamos valóság. Mi van, ha a résztvevőknek a fellépés előtt belevillantottak a szemébe a Men In Black-féle neutralizálóval?

Így pedig egyszerűen nem emlékeznek arra, hogy a korrupcióellenes küzdelem közben a miniszterelnök szomszédja valahogy csak keresett százmilliárd forintot. Ha így történt, akkor érthető, hogy valahogy kiesett az a 165 milliárd forint is, amit offshore cégek kerestek a letelepedési kötvényes üzletekkel. És kitörlődött nekik minden, ami miatt a magyar társadalom 86 százaléka súlyos korrupciót lát.

link Forrás

Vagy mi van, ha elrabolták a fellépőket, és veszélyes csalók a bőrükbe bújtak? Ez sem kizárt, és ha igaz, akkor nagy baj van, mert fontos hatóságok komoly vezetőiről van szó: még a nemzet biztonsága is veszélyben foroghat! Így már értelmet nyer, hogy Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke miért beszél monoton hangon a rendszer szigorúságáról. A közbeszerzési hatóság igazi elnöke biztosan értesült arról, hogy a miniszterelnök rokonságában milliárdokat lehet keresni közbeszerzéseken. De ő valahol összekötözve, beragasztott szájjal sínylődik egy sötét szobában, amíg a bőrébe bújva egy imposztor nyilatkozik!

Valószínűleg ugyanitt tartják fogva az igazi MNB-alelnököt is. A hétfőn látott Windisch László ugyanis arról beszélt, hogy 

a jegybank elkötelezett a korrupció elleni küzdelemben. 

Ez nyilvánvalóan nem lehet ő, hiszen az igazi MNB-alelnök pontosan tudja, hogy az MNB el akarta titkolni, mire költöttek 250 milliárd forintot az alapítványokon keresztül, aztán kiderült, hogy a támogatottak között hemzsegnek a jegybankelnök rokonai.

Rigó Csaba Balázs, itt még a Közbeszerzési Hatóság elnökeként 2017. december 11-én
photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Amikor viszont színre lép az Állami Számvevőszék vezetője, Domokos László, és előadást tart arról, hogy 

az intézmények korrupcióval szembeni ellenállóképessége ma már minden területen érvényes fejlesztési irány,

 akkor mégis tűnik inkább álomnak a dolog. Ha ugyanis nem álom lenne, hanem Domokos helyett is egy ál-Domokost látnánk, az azt jelentené, hogy sikerült találni egyetlen magyar embert, aki az ÁSZ múltheti produkciója után ezt rezzenéstelen arccal el tudja mondani. Ez pedig a tízmillió Latinovits országában sem képzelhető el: ilyen képességű színész egyszerűen nincs. 

link Forrás

De még ha ez egy szimuláció, akkor is össze lehet kötni a pontokat. Ha a Twin Peakset meg lehetett fejteni, akkor ez is menni fog. Miről beszélt minden szereplő? Hogy egyre jobb az együttműködés az intézmények között, egyre szorosabb az intergráció. Mármint a korrupció elleni küzdelemben.

Ha viszont a korrupció elleni harc kifejezést behelyettesítjük arra, hogy

egy szűk elit meggazdagodása és hatalmontartása,

akkor már egészen más értelmet nyer, hogy az ügyészég, a közbeszerzési hatóság, a bíróságok, a jegybank és a számvevőszék egyre összehangoltabban dolgoznak a közös célért.

Ez a gondolat egészen aggasztónak tűnt. Aztán eszembe jutott valami, és felnevettem:  mégiscsak álom volt az egész.

photo_camera Szigetvári Viktor

Ha ugyanis valóság lett volna, és tényleg ez lenne a helyzet Magyarországon, akkor az ellenzék biztos óriási akciókat szervezett volna ide, és nem hagynának ki egy ilyen magas labdát. Ha ez nem álom lenne, akkor nem történt volna meg, hogy egyedül Szigetvári Viktor jelent meg egy molinóval, és beszélt a rendszerszintű korrupcióról. Megnyugodtam, nincs semmi baj.

Videó: Halász Júlia

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.