Kínában buszokon és liftekben mutogatnák az adósok arcképét

külföld
2017 december 20., 11:47
comments 25
Ez a kínai férfi azt állította, hogy az autó vezetője tartozik neki, ezért nem volt hajlandó lemászni a szélvédőről.
photo_camera Ez a kínai férfi azt állította, hogy az autó vezetője tartozik neki, ezért nem volt hajlandó lemászni a szélvédőről. Fotó: Guo yong/Imaginechina

A világban nem szokatlan az adósok nyilvános megalázása. Bizonyos esetekben ez teljesen indokolható, Magyarországon például azoknak a listája nyilvános, akik az adóhatósággal - vagyis végső soron mindannyiunkkal - szemben halmoztak fel bizonyos szintű tartozást. Kínában viszont minden adósról vezetnek nyilvános szégyenfalat, amin már 8,8 millió ember adatai szerepelnek. És mert egy totális diktatúráról beszélünk, ahol arcfelismerő rendszerekkel követik nyomon az állampolgárok minden lépését, természetesen ennyinél nem állnak mag.

A Business Insider beszámolója szerint a listán szereplők nem vásárolhatnak repülőjegyet, nem utazhatnak a hiperexpresszekkel, nem szállhatnak meg menő szállodákban és nem írathatják be gyerekeiket fizetős iskolákba.

És mert még ez sem elég, az adósok arcképét nemsokára buszokon és közforgalmú liftekben fogják mutogatni kijelzőkön.

Az adósokat még más módokon is szívatják. Ha netán közhivatalra pályáznak, sokkal nehezebb teszteket kell végezniük, autóbérlésnél magasabb díjat kell fizetniük. A rendszer része, hogy az adótartozás tényét a személyi azonosítószámhoz kapcsolják, így azonosításkor mindenki rögtön tudomást szerezhet róla, hogy egy tartozóval van dolga.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.