Felszólalt a civilek mellett a pécsi tüntetésen, pár napra rá kirúgták a gimnáziumból

Több 444 videó?
Szeretném

Több százan tiltakoztak a pécsi korzón múlt szombaton amiatt, mert a pécsi városvezetés a Soros elleni hergelésben odáig jutott, hogy a városban és a régióban tíz éve tevékenykedő Emberség Erejével Alapítvány ellen hangolják a helyieket

Felszólalt a tüntetésen P. Horváth Tamás is, aki a Tündérváros című regény írójaként lehet ismertebb, egyébként a pécsi református gimnázium szakácsa volt a tüntetés idején. Pár nappal később már nem. Kedden hivatta ugyanis az igazgató, és közölte vele, hogy másnap már be sem kell mennie. P. Horváth munkaszerződését a három hónapos próbaidő lejárta után novemberben véglegesítették, jövő augusztusig - írja az Átlátszó. 

P. Horváth a tüntetésen bírálta a városvezetést:

Az Átlátszó megkereste Kádár Pétert, a Pécsi Református Kollégium főigazgatóját, hogy van-e összefüggés P. Horváth kirúgása és a civil tüntetésen való szerepvállalása között? 

A főigazgató szerint a történetnek munkahelyi okai vannak, és nincs köze az eldurvult Soros-kampány elleni tüntetéshez, illetve P. Horváth fellépéséhez. A válasza:

„Horváth Tamás munkaviszonya közös megegyezéssel szűnik meg, tartalmi-logikai összefüggést pedig a munkaszerződésben megjelölt próbaidő lejártával mutat. Bármilyen más, külső körülményre hivatkozó magyarázat téves és megtévesztő”. A főigazgató a konyha Michelangelójának nevezi a kirúgott dolgozót, hozzátéve, „Őszintén bízom abban, hogy Horváth Tamás a versenyszférában, méghozzá a prémium szektorban hamar esélyt kap vendéglátói karizmáinak kamatoztatására, ahol meggyőződésem szerint a helye van.”

Azt is írta a főigazgató, hogy „Kérem, mérlegelje, mennyiben segítene az érintett helyzetén, ha ezt az alapvetően munkahelyi, szakmai ügyet – vélt politikai összefüggéseket keresve – sajtótémává tennék.”

P. Horváthot íróként is elismerték a gimnáziumban, januárban a Magyar Szépírók Társasága tagjaként ún. rendhagyó irodalom órát tartott volna a végzős diákoknak az új könyvéről, írói módszereiről. Ez is lemondta a gimnázium lemondta. A főigazgató szerijt azért, mert „a munkahelyi közösség és a várható hallgatóság egybeesése folytán, a két ügy közvetve összefügg. Ezért került sor a programváltozásra”.

P. Horváth a Facebookon így reagált minderre: