Az újságírók szerint a mauritániai kormány azért nem kezeli a papírválságot, hogy ne legyen mire nyomtatni a független lapokat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A mauritániai sajtószövetség azzal vádolja a kormányt, hogy szándékosan használja arra az országban tomboló papírhiányt, hogy megakadályozza a független lapok megjelenését az államilag támogatott kiadványokkal szemben. A szervezeteket szerint a magánkézben kiadók lévő már 10 napja nem tudják mire kinyomtatni a cikkeiket. Az állami kézben lévő nyomda, ami az újságok kétharmadát kinyomja, már napok óta áll.

Fotó: GEORGES GOBET/AFP

A nyugat-afrikai országban sem dolgoznak mindig ilyen finom módszerekkel, az Újságírók Határok Nélkül nevű jogvédő szervezet szerint augusztusban a hatóságok több újságírót is őrizetbe vettek és kihallgattak, hogy ezzel is erősítsék az irányításukat a sajtó felett. Bárki, aki az állami intézkedéseket kritizálja, az egyből politikai ellenfélnek nyilvánítják. (BBC

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.