Orbán Viktor és a Grincs

publicisztika
2017 december 23., 18:00
comments 324

Sok mese szól arról, hogy egy gonosz vagy sértett figura el akarja lopni, tönkre akarja tenni, meg akarja akadályozni a karácsonyt. Elég rémisztő belegondolni, hogy egyszeriben mondjuk egy zöld koboldszerű lény elveszi az ünnepet, véget vet szeretetnek, karácsonyfának, bejglinek, ajándéknak, halászlének, énekeknek, családi tévézésnek, betlehemezésnek, éjféli misének, szaloncukornak, csengettyűnek és csúcsdísznek, mindennek.

Még jó, hogy senki sem gondolja komolyan, hogy ilyen tényleg megtörténhet. Ezek csak mesék, amelyek valójában a szeretet erejéről szólnak, és a végén úgyis minden jóra fordul.

Talán túl szigorú felnőttnek kell lenni ahhoz is, hogy egy gyereket azzal fenyegessünk, hogy ha nem lesz jó, akkor az idén elmarad a karácsony. Még akkor is túlzásnak látszik ez a szöveg, ha közben tudjuk, hogy persze, hogy lesz karácsony. 

Karácsony még 1944-ben is volt, amikor megérkezett a front Budapestre, és 1956-ban is, amikor megint friss sírokkal volt tele az ország.

Innen nézve elég nagy baromságnak tűnne, ha egy politikus teljesen komolyan azzal fenyegetné a népét, hogy ha nem rá szavaznak, akkor nem lesz többet karácsony.

Pedig most pontosan ez történik Magyarországon.

photo_camera Grafika: Kiss Bence

Orbán Viktor "Meg kell védenünk a keresztény kultúrát" címmel írt egy cikket, amit egy csomó lap lehozott december 23-án, és az egész arról szól, hogy ha ő nem lenne, akkor az ellenség eltörölné a karácsonyt. (És még a húsvétot is, teszi hozzá.)

Rafináltan írta meg az egyszerű üzenetét, amit már egy nagyobb gyerek se hinne el neki, ha nem ilyen komolykodó aggodalommal, sok híres embert idézve fogalmazott volna. De a fő üzenete mégis csak ez az egész írásnak: aki 2018-ban nem a Fideszre szavaz, az arra szavaz, hogy soha többé ne legyen karácsony. Mert ahogy fogalmaz, "vannak, akik" meg akarják tiltani, hogy legyen. Ezúttal nem nevezte meg, hogy kicsoda a Grincs a miniszterelnök fejében, de sejthetjük, már elmondta máskor.

Olyan intenzitással sikerült a fenyegetése mögött lévő ijesztgetéseket szajkóznia a kormánynak plakátokon, levelekben, beszédekben és műsorokban az utóbbi három évben, hogy első átolvasásra fel se tűnjön a cikk egyetlen érdemi állításának végtelenül egyszerű butasága. Hiszen naponta elmondták, hogy háborúban állunk, és nemzethalál fenyeget, kapunkon dörömböl az ellenség, el akarják foglalni az országot. Ez a kormány legfőbb propagandája: Grincs létezik, és már majdnem elvette a karácsonyt. 

Nézzünk ki az ablakon, kukkantsunk a hűtőnkbe, és nyugodjunk meg. Nem vagyunk kisgyerekek, higgyünk a szemünknek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.