Párizsban már a háztetőn is szarvasgomba terem

Íme, a párizsi háztetőn talált 21 grammos szarvasgomba.Fotó: -/AFP

Izgalomba jöttek a torkos franciák a hírre, hogy egy, az Eiffel-toronyhoz közeli szálloda tetőkertjében egy gyertyán gyökérzetében szarvasgombát találtak. Ugyan csak a kevésbé értékes, téli szarvasgombából, de azért az is ínyencségnek számít, amit a francia gasztronómia előszeretettel használ kagylók, kolbászok, vagy akár a krumpli ízesítésére.

A felfedezés a hasukat szeretőkön kívül a botanikusokat is lázba hozta. Franciaországban ugyan őshonos a szarvasgomba, de jellemzően Párizstól délre, a mediterrán vidékeken. A francia természettudományi múzeum szakértői maguk is figyelemreméltőnak tartják a felfedezést.

"Ez újabb csodálatos bizonyítéka, hogy a zöld tetők milyen potenciált tartogatnak a városi biodiverzitás számára" - írta a múzeum a felfedezésről beszámolva. A gombát megtaláló kutató, Frederic Madre maga is arról számolt be, hogy öröm járta át a testét a gomba megtalálásakor, és alig bírta ki, hogy ne kostólja meg a 21 grammos példányt a tudományos vizsgálatok előtt.

Madre szerint a felfedezése akár azt is bizonyíthatja, hogy a párizsi háztetők alkalmasak lehetnek a szarvasgombatenyésztésre. Párizsban amúgy nem emiatt kezdtek tetőkerteket kialakítani, hanem mert a város háztetőit hagyományosan borító bádog nyáron fűtőtestként melegíti a várost, fokozva ezzel a kánikulát. (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.