Párizsban már a háztetőn is szarvasgomba terem

külföld
2017 december 23., 11:30
comments 64
Íme, a párizsi háztetőn talált 21 grammos szarvasgomba.
photo_camera Íme, a párizsi háztetőn talált 21 grammos szarvasgomba. Fotó: -/AFP

Izgalomba jöttek a torkos franciák a hírre, hogy egy, az Eiffel-toronyhoz közeli szálloda tetőkertjében egy gyertyán gyökérzetében szarvasgombát találtak. Ugyan csak a kevésbé értékes, téli szarvasgombából, de azért az is ínyencségnek számít, amit a francia gasztronómia előszeretettel használ kagylók, kolbászok, vagy akár a krumpli ízesítésére.

A felfedezés a hasukat szeretőkön kívül a botanikusokat is lázba hozta. Franciaországban ugyan őshonos a szarvasgomba, de jellemzően Párizstól délre, a mediterrán vidékeken. A francia természettudományi múzeum szakértői maguk is figyelemreméltőnak tartják a felfedezést.

"Ez újabb csodálatos bizonyítéka, hogy a zöld tetők milyen potenciált tartogatnak a városi biodiverzitás számára" - írta a múzeum a felfedezésről beszámolva. A gombát megtaláló kutató, Frederic Madre maga is arról számolt be, hogy öröm járta át a testét a gomba megtalálásakor, és alig bírta ki, hogy ne kostólja meg a 21 grammos példányt a tudományos vizsgálatok előtt.

Madre szerint a felfedezése akár azt is bizonyíthatja, hogy a párizsi háztetők alkalmasak lehetnek a szarvasgombatenyésztésre. Párizsban amúgy nem emiatt kezdtek tetőkerteket kialakítani, hanem mert a város háztetőit hagyományosan borító bádog nyáron fűtőtestként melegíti a várost, fokozva ezzel a kánikulát. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.