Török régészek azt állítják, megtalálták a Mikulás sírját

Történelem
2017 december 24., 13:34
comments 99

Hosszú cikkben számol be a Quartz egy török régészeti felfedezésről, miszerint a Törökország dél-nyugati részén lévő Demre katedrálisa alatt megtalált Szent Miklós sírját, és 2018 karácsonyára teljesen fel is tárják majd. A Quartz cikke azért olyan hosszú, mert az amerikai olvasóknak magyarázni kell, hogy Szent Miklós a modellje annak a személynek, akit ők Télapónak hívnak. Mivel Magyarországon ezt nem kell hosszan fejtegetni, nekünk elég elmondani a lényeget.

Szóval a többször újjáépített demrei katedrális alatt találtak egy érintetlen kamrát, ami nagy eséllyel az ide temetett Szent Miklós sírja lehet.

Mivel Szent Miklós korábban iszonyatosan népszerű szent volt, és a katolikus egyház mindent megtett azért, hogy ereklyéit Itáliában tudja, a demrei katedrálisból olasz utazók 1087-ben elvittek egy rakás csontot, amikről úgy tudták, Szent Miklóséi voltak. A csontok miatt Bari Szent Miklós tisztelőinek fő zarándokhelyévé vált, a demrei templomot feltáró török régészek azonban egy ideje azt állítják, hogy az olaszok nem Szent Miklós, hanem egy egyszerű pap csontjait vitték el. A törökök szerint az igazi sírkamrát majd csak most fogják feltárni. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.