A korrupciós botrányba keveredett perui elnök megkegyelmezett a 25 év börtönre ítélt egykori elnöknek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Megkegyelmezett vasárnap az emberi jogok megsértése és korrupció miatt 25 éves börtönbüntetését töltő Alberto Fujimori volt perui államfőnek az ugyancsak korrupciós botrányba keveredett Pedro Pablo Kuczynski jelenlegi perui elnök, aki a minap kerülte el menesztését az ellenzéki többségű perui parlamentben.

Kuczynski hivatala azzal indokolta az elnöki amnesztiát, hogy a dél-amerikai országot 1990 és 2000 között irányító, 79 éves Fujimori "egy előrehaladott, degeneratív és gyógyíthatatlan betegségben" szenved. Fujimorinak saját elmondása szerint szívritmuszavara van. Az idén már többször is kórházba került. 

Fotó: ANDINA/AFP

Az elnöki kegyelem vélhető előzménye az, hogy az ellenzéki többségű perui parlament nem támogatta Kuczynski menesztését. Cecilia Chacón, a Keiko Fujimori vezette Népi Erő párt kongresszusi képviselője azt mondta, hogy pártja tíz képviselőjének tartózkodása hozzájárult az elnök menesztésének megakadályozásához. A párt egyes képviselői szerint Kuczynski több ellenzéki képviselőnek megígérte, megkegyelmez a 2007 óta raboskodó Alberto Fujimori volt államfőnek. 

Keiko Fujimori az autokrata módon kormányzó Alberto Fujimori lánya. 

Az alkotmányos vádeljárást azért indították az elnök ellen, mert az egész térséget besározó Odebrecht-botránnyal kapcsolatos korrupciós vádakba keveredett. Az Odebrecht brazil kőolajipari óriásvállalat beismerte, hogy közel 5 millió dollárt fizetett ki a jelenlegi államfővel - 2004 és 2013 között miniszterrel - közvetlen kapcsolatban álló tanácsadó cégeknek. A 79 éves egykori Wall Street-i bankár Kuczynski tagadta, hogy köze van a vádakhoz, többször is kijelentette a nyilvánosság előtt, hogy az érintett cégeket az üzleti partnere vezette, és semmit sem tudott az Odebrechttel megkötött szerződésekről.

Az Odebrecht botránya Brazílián és Perun kívül Ecuadort, Mexikót, Panamát és Venezuelát is elérte. A múlt héten Jorge Glas ecuadori alelnökre szabtak ki hatévi börtönbüntetést, amiért több millió dolláros kenőpénzt fogadott el az óriáscégtől.
Peruban Ollanta Humala volt elnök (2011-2016) előzetes letartóztatásban van, azzal a váddal, hogy a választási kampánya során hárommillió dollárt fogadott el az Odebrechttől. Egy másik volt elnök, Alejandro Toledo (2001-2006), akit 20 millió dollár elfogadásával vádolnak, és aki ellen kiadatási kérelmet adtak ki, jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik. (MTI/Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.