A korrupciós botrányba keveredett perui elnök megkegyelmezett a 25 év börtönre ítélt egykori elnöknek

2017 december 25., hétfő 6:05
32

Megkegyelmezett vasárnap az emberi jogok megsértése és korrupció miatt 25 éves börtönbüntetését töltő Alberto Fujimori volt perui államfőnek az ugyancsak korrupciós botrányba keveredett Pedro Pablo Kuczynski jelenlegi perui elnök, aki a minap kerülte el menesztését az ellenzéki többségű perui parlamentben.

Kuczynski hivatala azzal indokolta az elnöki amnesztiát, hogy a dél-amerikai országot 1990 és 2000 között irányító, 79 éves Fujimori "egy előrehaladott, degeneratív és gyógyíthatatlan betegségben" szenved. Fujimorinak saját elmondása szerint szívritmuszavara van. Az idén már többször is kórházba került. 

Fotó: ANDINA/AFP

Az elnöki kegyelem vélhető előzménye az, hogy az ellenzéki többségű perui parlament nem támogatta Kuczynski menesztését. Cecilia Chacón, a Keiko Fujimori vezette Népi Erő párt kongresszusi képviselője azt mondta, hogy pártja tíz képviselőjének tartózkodása hozzájárult az elnök menesztésének megakadályozásához. A párt egyes képviselői szerint Kuczynski több ellenzéki képviselőnek megígérte, megkegyelmez a 2007 óta raboskodó Alberto Fujimori volt államfőnek. 

Keiko Fujimori az autokrata módon kormányzó Alberto Fujimori lánya. 

Az alkotmányos vádeljárást azért indították az elnök ellen, mert az egész térséget besározó Odebrecht-botránnyal kapcsolatos korrupciós vádakba keveredett. Az Odebrecht brazil kőolajipari óriásvállalat beismerte, hogy közel 5 millió dollárt fizetett ki a jelenlegi államfővel - 2004 és 2013 között miniszterrel - közvetlen kapcsolatban álló tanácsadó cégeknek. A 79 éves egykori Wall Street-i bankár Kuczynski tagadta, hogy köze van a vádakhoz, többször is kijelentette a nyilvánosság előtt, hogy az érintett cégeket az üzleti partnere vezette, és semmit sem tudott az Odebrechttel megkötött szerződésekről.

Az Odebrecht botránya Brazílián és Perun kívül Ecuadort, Mexikót, Panamát és Venezuelát is elérte. A múlt héten Jorge Glas ecuadori alelnökre szabtak ki hatévi börtönbüntetést, amiért több millió dolláros kenőpénzt fogadott el az óriáscégtől.
Peruban Ollanta Humala volt elnök (2011-2016) előzetes letartóztatásban van, azzal a váddal, hogy a választási kampánya során hárommillió dollárt fogadott el az Odebrechttől. Egy másik volt elnök, Alejandro Toledo (2001-2006), akit 20 millió dollár elfogadásával vádolnak, és aki ellen kiadatási kérelmet adtak ki, jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik. (MTI/Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt