A litvánok nagyon nem örülnek, hogy a Roszatom a határuk közvetlen közelébe építene atomerőművet

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Komoly aggodalmat váltott ki Litvániában, hogy az oroszok a fővárosuktól mindössze pár tucat kilométerre terveznek egy új atomerőművet építeni Fehéroroszországban. 

Dalia Grybauskaitė litván elnök elmondása szerint nemzetbiztonsági fenyegetésként tekintenek a fejlesztésre. Mint az államfő fogalmazott, már egy esetleges kamuhír is egy nukleáris balesetről rengeteget árthat az országuknak, hiszen ekkor olyan pánikreakció indulhatna be Vilniusban, ami komoly következményekkel járhatna. 

Fehérorosz részről senki nem kívánt reagálni a Wall Street Journal megkeresésére, míg az oroszoknál minden kérdést a Roszatomhoz továbbítottak. Az állami atomvállalat szóvivője szerint pedig alapvető téved lenne azt állítani, hogy a fehérorosz erőmű egy hibrid fenyegetést jelenthetne Litvániára. A Roszatom képviselője szerint ugyanis a beruházás a legmagasabb biztonsági követelményeknek is eleget tesz. 

A lapnak nyilatkozó EU- és NATO-tisztviselők másféle kockázatot látnak a projektben, szerintük Oroszország továbbra is energetikai függőségben akarja tartani a szomszédos államokat. Az oroszok elmondása szerint viszont csak gazdasági érdekeket néznek ilyenkor. (WSJ)