A litvánok nagyon nem örülnek, hogy a Roszatom a határuk közvetlen közelébe építene atomerőművet

külföld
2017 december 25., 07:06
comments 39

Komoly aggodalmat váltott ki Litvániában, hogy az oroszok a fővárosuktól mindössze pár tucat kilométerre terveznek egy új atomerőművet építeni Fehéroroszországban.

Dalia Grybauskaitė litván elnök elmondása szerint nemzetbiztonsági fenyegetésként tekintenek a fejlesztésre. Mint az államfő fogalmazott, már egy esetleges kamuhír is egy nukleáris balesetről rengeteget árthat az országuknak, hiszen ekkor olyan pánikreakció indulhatna be Vilniusban, ami komoly következményekkel járhatna.

Fehérorosz részről senki nem kívánt reagálni a Wall Street Journal megkeresésére, míg az oroszoknál minden kérdést a Roszatomhoz továbbítottak. Az állami atomvállalat szóvivője szerint pedig alapvető téved lenne azt állítani, hogy a fehérorosz erőmű egy hibrid fenyegetést jelenthetne Litvániára. A Roszatom képviselője szerint ugyanis a beruházás a legmagasabb biztonsági követelményeknek is eleget tesz.

A lapnak nyilatkozó EU- és NATO-tisztviselők másféle kockázatot látnak a projektben, szerintük Oroszország továbbra is energetikai függőségben akarja tartani a szomszédos államokat. Az oroszok elmondása szerint viszont csak gazdasági érdekeket néznek ilyenkor. (WSJ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.