Így tűnik el egy óriási gleccser a szemünk láttára

környezetvédelem
2017 december 25., 08:15
comments 62

Rick Brown túrákat szervez Seward településen, ami Alaszka déli részén, a Kenai-félszigeten található. Sok éve csinálja már ezt, ezért elég jól ismeri a környéket. Például a régió egyik leghíresebb gleccserét, az Exitet. Ebben a videóban, amit az Atlantic forgatott, Brown meséli el, hogyan fogyatkozik évről évre a gleccser. Sőt, valójában nem is évről évre, hanem napról napra is megfigyelhető a változás, az Exit naponta 3-4 méterrel lesz kisebb.

A gleccser összehúzódása az ötvenes évek óta tart, de az utóbbi években jelentősen felgyorsult az üteme. De nem csak ez az egyetlen változás, amit Brown elmesél Alaszkáról: megváltozott a vadvilág, települések költöznek el, olyan viharok törnek rájuk, melyek ha néhány szélességi fokkal délebbre csapnának le, külön nevet kapnának. Olyan áradások jönnek évente, melyek korábban maximum tízévente egyszer fordultak elő.

Kutatók sokasága ért egyet abban, hogy az Arktiszra, azaz az Északi-sark körüli területekre már nem igaz mindaz, amit még pár évtizede is tudtunk róla: a régió egyre inkább jégmentes területté válik, ennek pedig következménye lesz a globális ökoszisztémára is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt