Így tűnik el egy óriási gleccser a szemünk láttára

környezetvédelem
2017 december 25., 08:15
comments 62
link Forrás

Rick Brown túrákat szervez Seward településen, ami Alaszka déli részén, a Kenai-félszigeten található. Sok éve csinálja már ezt, ezért elég jól ismeri a környéket. Például a régió egyik leghíresebb gleccserét, az Exitet. Ebben a videóban, amit az Atlantic forgatott, Brown meséli el, hogyan fogyatkozik évről évre a gleccser. Sőt, valójában nem is évről évre, hanem napról napra is megfigyelhető a változás, az Exit naponta 3-4 méterrel lesz kisebb.

A gleccser összehúzódása az ötvenes évek óta tart, de az utóbbi években jelentősen felgyorsult az üteme. De nem csak ez az egyetlen változás, amit Brown elmesél Alaszkáról: megváltozott a vadvilág, települések költöznek el, olyan viharok törnek rájuk, melyek ha néhány szélességi fokkal délebbre csapnának le, külön nevet kapnának. Olyan áradások jönnek évente, melyek korábban maximum tízévente egyszer fordultak elő.

Kutatók sokasága ért egyet abban, hogy az Arktiszra, azaz az Északi-sark körüli területekre már nem igaz mindaz, amit még pár évtizede is tudtunk róla: a régió egyre inkább jégmentes területté válik, ennek pedig következménye lesz a globális ökoszisztémára is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.