Vajon jobb lesz a térerő, ha feltartod a telefonod az ég felé?

Nagyon alap reakció, hogy amikor a telefonunk sehogy se akar rendesen jelet kapni a szolgáltatótól, akkor feltartjuk a kezünkkel, közelebb az éghez, hátha így végre érkezni fog a vágyott térerő.

Talán annyira nem meglepő, de az egésznek inkább lehet köze a kvázivallásos hithez, mint a technológiához, ugyanis ettől a mozdulattól szinte biztosan nem fog több jel jutni a telefonunkba. 

A Verge biztos, ami biztos alapon megkérdezett azért egy mérnököt, Lin Zhong professzort a Rice Universityről, aki meglehetősen magabiztosan állította, hogy a feltartott telefon nem fog több térerőt tapasztalni, mintha csak szimplán magunk elé tartjuk. 

Lin válaszából kiderül, hogy hiba úgy elképzelni a térerőt, mint valami reflektorból érkező fénycsóvát, ami egy pontból, magasról ömlik le ránk. Ezzel szemben a telekommunikációhoz szükséges jelek jóval homogénebben vesznek minket körbe, teljesen szétáradva a térben, ezért egy kis le-föl történő mozgás vagy forgás nem sokat fog változtatni a helyzetünkön.

Nem vagyunk teljesen eszköztelenek amúgy, főleg ha nagyvárosban szenvedünk a rossz jeltől: Lin szerint ilyenkor egy kis séta segíthet, mivel a városi épületek tényleg képesek befolyásolni, hogyan jut el a térerő a telefonunkra. Ilyenkor sem pár méterre, hanem mondjuk egykét háztömbnyire érdemes elindulni, utána elképzelhető, hogy lesz javulás a szolgáltatásban. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.