Trump visszavágja az ENSZ támogatását, miután a szervezet elítélte Jeruzsálem elismerése miatt

Az amerikai kormány bejelentette, hogy a 2018-2019-es időszakra jelentősek csökkenti az ENSZ-nek nyújtandó költségvetési támogatásait. Az Egyesült Államok küldöttségénnek közleménye szerint jövére 285 millió dollárral vágják meg a szervezet támogatását, de az ENSZ menedzsmentje még további csökkentésekre számíthat. Vagyis a megszorítás pontos összegét még nem határozták meg.

Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Nikki Haley az amerikai ENSZ-nagykövet azt mondta, nem hagyják, hogy kihasználják az amerikaiak nagylelkűségét, bár ő a szervezet hatákonytalanságát és túlköltekezéseit emelte ki.

Az ENSZ alapokmánya szerint az Egyesült Államok felelős a szervezet éves kiadásainak 22 százalékáért, ami a 2017-2018-as időszakban 1,2 milliárd dollárt tett ki, valamint az amerikaiak biztosítják a békefenntartó missziók költségeinek 28,5 százalékát, ami ugyanebben az időszakban 6,8 milliárd dollárt tett ki. 

Ugyanakkor az sem lehet véletlen, hogy az amerikai kormány azután keményített be, hogy az ENSZ Közgyűlése 128-9-es szavazati aránnyal elítélte, hogy Donald Trump Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet. 

Haley már a szavazás után is arról beszélt, hogy az Egyesült Államok a legnagyobb támogatóként az emlékezetükben fogják vésni a szavazás eredményét. A szavazás előtti kormányülésen Donald Trump is arról beszélt, hogy szavazzanak csak ellenük, nem érdekli, legalább egy csomó pénzt spórolhatnak majd rajtuk. (Guardian)  

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.