Trump visszavágja az ENSZ támogatását, miután a szervezet elítélte Jeruzsálem elismerése miatt

külföld
2017 december 26., 18:45
comments 192

Az amerikai kormány bejelentette, hogy a 2018-2019-es időszakra jelentősek csökkenti az ENSZ-nek nyújtandó költségvetési támogatásait. Az Egyesült Államok küldöttségénnek közleménye szerint jövére 285 millió dollárral vágják meg a szervezet támogatását, de az ENSZ menedzsmentje még további csökkentésekre számíthat. Vagyis a megszorítás pontos összegét még nem határozták meg.

photo_camera Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Nikki Haley az amerikai ENSZ-nagykövet azt mondta, nem hagyják, hogy kihasználják az amerikaiak nagylelkűségét, bár ő a szervezet hatákonytalanságát és túlköltekezéseit emelte ki.

Az ENSZ alapokmánya szerint az Egyesült Államok felelős a szervezet éves kiadásainak 22 százalékáért, ami a 2017-2018-as időszakban 1,2 milliárd dollárt tett ki, valamint az amerikaiak biztosítják a békefenntartó missziók költségeinek 28,5 százalékát, ami ugyanebben az időszakban 6,8 milliárd dollárt tett ki. 

Ugyanakkor az sem lehet véletlen, hogy az amerikai kormány azután keményített be, hogy az ENSZ Közgyűlése 128-9-es szavazati aránnyal elítélte, hogy Donald Trump Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet. 

Haley már a szavazás után is arról beszélt, hogy az Egyesült Államok a legnagyobb támogatóként az emlékezetükben fogják vésni a szavazás eredményét. A szavazás előtti kormányülésen Donald Trump is arról beszélt, hogy szavazzanak csak ellenük, nem érdekli, legalább egy csomó pénzt spórolhatnak majd rajtuk. (Guardian)  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.