Pokolgép robbant egy szentpétervári bevásárlóközpontban

Robbanás volt egy szentpétervári bevásárlóközpont egyik csomagmegőrzője közelében szerdán. Az MTI a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva 10 sérültről ír, az AP legalább négy sebesültről. Az épületből mindenkit kimenekítettek, a helyszínre a rendőrség mellett tűzszerészek is kiérkeztek.

Szvetlana Petrenko, a súlyos bűncselekmények ügyében eljáró orosz Nyomozó Bizottság szóvivője előbb azt közölte, hogy büntetőeljárást indítottak közveszélyes eszközzel több ember ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt, és a robbanás lehetséges okaival kapcsolatban minden eshetőséget megvizsgálnak. A szóvivő később arról számolt be, hogy a detonációt házilagos készítésű pokolgép okozta. A szerkezet hatóereje 200 gramm trotilénak felelt meg, s a pokolgépbe a pusztító hatást fokozó - a szóvivő által közelebbről meg nem nevezett - tárgyakat helyeztek az elkövetők.

Rendőr áll a szentpétervári robbantás miatt elkerített területenFotó: Sputnik/AFP

December közepén Vlagyimir Putyin orosz elnök felhívta telefonon Donald Trump amerikai elnököt, hogy köszönetet mondjon, amiért a CIA megmentette Szentpétervárt egy terrortámadástól. Az Iszlám Állammal kapcsolatban álló merénylők öngyilkos támadást terveztek egy szentpétervári katedrális és több más forgalmas helyszín ellen, de az amerikai titkosszolgálat tippje alapján az orosz elhárítás hét terroristát elfogott, és így a merényletet sikerült megakadályozni.

Áprilisban egy öngyilkos bombatámadás 16 embert ölt meg a szentpétervári metróban. (Via MTI, AP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.