Pokolgép robbant egy szentpétervári bevásárlóközpontban

külföld
2017 december 27., 17:49
comments 51

Robbanás volt egy szentpétervári bevásárlóközpont egyik csomagmegőrzője közelében szerdán. Az MTI a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva 10 sérültről ír, az AP legalább négy sebesültről. Az épületből mindenkit kimenekítettek, a helyszínre a rendőrség mellett tűzszerészek is kiérkeztek.

Szvetlana Petrenko, a súlyos bűncselekmények ügyében eljáró orosz Nyomozó Bizottság szóvivője előbb azt közölte, hogy büntetőeljárást indítottak közveszélyes eszközzel több ember ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt, és a robbanás lehetséges okaival kapcsolatban minden eshetőséget megvizsgálnak. A szóvivő később arról számolt be, hogy a detonációt házilagos készítésű pokolgép okozta. A szerkezet hatóereje 200 gramm trotilénak felelt meg, s a pokolgépbe a pusztító hatást fokozó - a szóvivő által közelebbről meg nem nevezett - tárgyakat helyeztek az elkövetők.

Rendőr áll a szentpétervári robbantás miatt elkerített területen
photo_camera Rendőr áll a szentpétervári robbantás miatt elkerített területen Fotó: Sputnik/AFP

December közepén Vlagyimir Putyin orosz elnök felhívta telefonon Donald Trump amerikai elnököt, hogy köszönetet mondjon, amiért a CIA megmentette Szentpétervárt egy terrortámadástól. Az Iszlám Állammal kapcsolatban álló merénylők öngyilkos támadást terveztek egy szentpétervári katedrális és több más forgalmas helyszín ellen, de az amerikai titkosszolgálat tippje alapján az orosz elhárítás hét terroristát elfogott, és így a merényletet sikerült megakadályozni.

Áprilisban egy öngyilkos bombatámadás 16 embert ölt meg a szentpétervári metróban. (Via MTI, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.