A bukott zimbabwei diktátor úgy fog élni, mint Marci Hevesen

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nagyvonalú nyugellátást fog kapni Robert Mugabe leváltott zimbabwei elnök: rezidenciát és kocsiflottát is kap, és az állam fizeti, ha repülőgépen utazik. Az erről szóló tervet csütörtökön ismertették Hararéban.

Mugabe kiszolgálásáról egy legalább 20 fős személyzet fog gondoskodni, és köztük lesz 6 testőr is – írja a Herald. Mugabe nyugdíjának összegét nem közölték, de az alkotmány előírja, hogy a visszavonult elnök ugyanannyi pénz kapjon, mint az államfői tiszteletdíj. A sajtóban a múlt hónapban az az értesülés is megjelent, hogy Mugabe 10 millió dollár bánatpénzt kap a lemondásáért cserébe, de ezt a kormány cáfolta.

A 93 éves volt elnök lemondását a hadsereg kényszerítette ki novemberben, miután 37 évig állt a dél-afrikai ország élén. Azt sikerült kialkudnia, hogy mentesüljön a felelősségre vonás alól az esetleg nyilvánosságra kerülő szabálytalan vagy törvénybe ütköző ügyeiért.

Robert Mugabe beszédet mond 2017. november 4-én.Fotó: Zinyange Auntony / AFP

A kocsijai között lesz egy Mercedes S 500-as, egy terepjáró és egy kisteherautó, és az üzemanyagot is közpénzből állják. A járműveket 5 évente cserélnék le.

Kormányköltségen évente 4 légi utat tehet az országon belül első osztályon, és külön gépet bérelnek neki szintén évi 4 alkalommal, ha külföldre megy.

Hivatalos, bútorozott rezidenciájának a helyét maga választhatja ki a fővárosban. A ház rezsijét az állam állja.

A listán ingyenes egészségügyi ellátás is szerepel neki, a feleségének és a kiszolgáló személyzetének is. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.