Tíz millió dollárt és élethosszig tartó fizetést kap a bukott zimbabwei diktátor

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Robert Mugabe zimbabwei diktátor 37 éves uralmának kedden lett vége, miután a hadsereg megpuccsolta és őrizetbe vette, majd a pártja leváltotta a pártelnöki tisztségből és vádeljárást indítottak ellene. Nem várta meg a végét, lemondott. A CNN azonban már hétfőn arról tudósított, hogy Mugabe megegyezett az őt fogva tartó tábornokokkal, és egyezséget kötöttek a lemondásáért cserébe.

Végül Mugabe kedden valóban lemondott az államfői posztjáról, a Guardian pedig most kiderített pár részletet arról, milyen egyezségért cserébe adta át a hatalmat a diktátor. Az újságnak Mugabe pártjának egy tisztviselője a következőket mondta:

  • Az exelnök és a felesége 10 millió dollárt kap a lemondásáért cserébe.
  • Soha nem fog ellene ügyészségi vizsgálat indulni és békén hagyják a családja üzleti érdekeltségeit is.
  • Havi 150 ezer dolláros fizetést is kap egészen a haláláig, a felesége pedig 75 ezer dollárt.
  • Lakhatnak továbbra is a rezidenciájukon.
  • Az állam fizeti az egészségügyi ellátásukat, a személyzetüket, a biztonsági szolgálatukat, és a külföldi utazásaikat is.

A lap emlékezt Mugabe 37 éves uralmának eredményeire: az ország valutája értéktelen, nagy az államadósság, 80 százalékos a munkanélküliség, a kisebb településekre az elektromos áram nincs bekötve, állami egészségügyi ellátás pedig jóformán nem létezik. A várható élettartam Zimbabwéban 60 év, ami az egyik legalacsonyabb a világon. (Guardian)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.