Robert Mugabe lemondott, 37 év után távozik Zimbabwe éléről

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Masvingo, 2016. december 17...Robert Mugabe zimbabwei elnök beszél pártja, a ZANU 16. népi kongresszusán a fõvárostól, Hararétól mintegy 300 kilométerre délre fekvõ Masvingóban 2016. december 17-énFotó: Tsvangirayi Mukwazhi

Jacob Mudenda parlamenti szóvivő szerint lemondott posztjáról a Zimbabwét 1980 óta vezető Robert Mugabe elnök. A váratlan bejelentés az elnök lemondatását célzó parlamenti indítvány vitája alatt történt meg. 

A parlamentben üdvrivalgás tört ki, az utcákat elárasztották az ünneplő zimbabweiek. 

A 93 éves országvezető, akit előbb a hadsereg vett őrizetbe, majd a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége - Hazafias Front (ZANU-PF) központi bizottsága délelőtt  leváltotta a pártelnöki tisztségéből, vasárnap még nem volt hajlandó elismerni bukását. 

Ezt követően a párt bejelentette, hogy ha hétfőig nem mond le, megindítják ellene az alkotmányos vádeljárást. Hétfőn a CNN már arról írt, hogy Mugabe megegyezett az őt megpuccsoló hadsereggel és beleegyezett a lemondásba, ha családjával együtt immunitást élvezhet és vagyonát is megtarthatja. 

A vádeljárás megindítására kedden sor is került, de úgy fest, hogy Mugabe ezt már nem várta meg.  

A zimbabwei hadsereg államcsínye szerdán indult meg, napok alatt lebontották a 37 éve uralkodó Mugabe hatalmát. (BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.